Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgență care permite finanțarea unor proiecte de dezvoltare a infrastructurii de management integrat al deșeurilor din Fondul pentru Mediu. În exercițiul financiar anterior, Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 a finanțat diverse proiecte destinate îmbunătățirii gestionării deșeurilor la nivel național.

Beneficiarii acestor proiecte sunt Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) la nivel județean sau alte structuri similare. Din cauza unor întârzieri, beneficiarii au cerut ca proiectele să fie continuate și în următoarea perioadă financiară.

Va fi alocată suma de 167.674.715,69 lei pentru finanțarea investițiilor nefinalizate din prima etapă a proiectelor de dezvoltare a infrastructurii de management integrat al deșeurilor, care au fost finanțate din POIM, dar nu sunt eligibile pentru a doua etapă de finanțare din Programul Dezvoltare Durabilă. Acești bani sunt incluși în bugetul pe 2024 al Fondului pentru Mediu și al Administrației Fondului pentru Mediu.

Această măsură are scopul de a sprijini finalizarea proiectelor inițiate de autoritățile locale, prin asigurarea finanțării necesare pentru completarea sistemelor de management integrat al deșeurilor.

Obiectivul este de a finaliza complet proiectele, așa cum au fost ele asumate și contractate conform Ghidului Solicitantului. În urma procesului de etapizare, activitățile eligibile vor continua să fie finanțate prin Programul Dezvoltare Durabilă, iar pentru cele neeligibile, Administrația Fondului pentru Mediu va încheia contracte de finanțare cu beneficiarii menționați în anexa Ordonanței de Urgență.

Această soluție legislativă, care prevede finanțarea și implementarea proiectelor nefinalizate din prima etapă și neeligibile pentru a doua etapă din Programul Dezvoltare Durabilă, în valoare de 167.6 milioane de lei, va contribui semnificativ la atingerea obiectivelor globale minime de reciclare a deșeurilor, stabilite prin Legea nr. 249/2015 privind gestionarea ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, cu modificările ulterioare.

Vezi aici OUG nr. 63/2024

Vezi aici Legea 249/2015

Vez aici alte articole despre gestionarea deseuirlor

lege6.ro
lege6.ro

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here