15.000 lei primă pentru căsătorie și pentru al treilea copil

Traian Dobre
22 septembrie 2016 3 min read
O lege nouă care prevede mai multe facilități pentru familiile de tineri căsătoriți și pentru cele cu 3 copii va fi dezbătută în Camera Deputaților. Proiectul prevede ca, la căsătoria tinerilor de...

O lege nouă care prevede mai multe facilități pentru familiile de tineri căsătoriți și pentru cele cu 3 copii va fi dezbătută în Camera Deputaților. Proiectul prevede ca, la căsătoria tinerilor de până în 35 de ani, aceştia să primească 15.000 de lei din partea statului, sumă pe care o vor primi și familiile care au în întreținere cel puțin trei copii.

ACTUALIZARE 2017: Potrivit informaţiilor publicate pe pagina iniţiatorului proiectului, în data de 27 decembrie 2016 proiectul a fost retras de către Senat, încetând astfel procedura legislativă.

Pentru aceste familii numeroase, inițiativa prevede deducerea la salariu pentru ambii părinți, o alocație suplimentară de 50% din salariul minim brut pe țară, scutirea la jumătate a impozitului pe activitățile aducătoare de venit, și nu în ultimul rând, pensionarea mamelor cu doi ani mai devreme pentru fiecare copil din cei trei.

Inițiatorii legii susțin, în expunerea de motive, că un pachet de astfel de măsuri ar putea duce la creșterea demografiei, nu schimbări separate.

Pentru famiile tinere, care vor primi 12 salarii minim brute pe economie, la momentul căsătoriei, prima este “o recunoaștere a contribuției aduse societății prin căsătorie”. În cazul divorțului înainte de 5 ani, fiecare soț va restitui jumătate din suma primită. Tinerii trebuie să aibă până în 35 de ani și să fie la prima căsătorie.

Familia devine “numeroasă”, conform proiectului, în momentul în care se naște al treilea copil. Părinții vor primi tot 15.000 lei, ca “primă de recunoaștere a contribuției adusă națiunii”. Ca să primească apoi și alocația suplimentară de 50% din salariul minim brut pe economie (50% din 1.250 lei înseamnă 525 lei lunar), părinții trebuie să aibă cel puțin un salariu în familie, la care plătesc taxe și impozite către stat, să locuiască în România, iar copiii să nu abandoneze școala. Alte facilități sunt cele fiscal, deducerile la salarii sau scutirile de impozit, sau pensionarea mai devreme de termen a mamelor cu trei copii.

„Cap II. Art. 7

(3) Prin excepție de la prevederile Codului Fiscal, soții familiei numeroase sunt scutiți de la impozitul pe veniturile obținute din salarii. În cazul în care fiecare dintre soți obțin venituri salariale din mai multe surse, scutirea operează doar asupra uneia singure.

(4) Prin excepție de la prevederile Codului Fiscal, familiile numeroase care desfășoară și alte activități producătoare de venit în afara celui salarial vor fi scutite cu 50% din valoarea impozitului datorat.

(5) În cadrul familiei numeroase, mama beneficiază de reducerea vârsti de pensionare cu câte doi ani pentru fiecare copil, dar nu mai mult de opt ani.”

Nu în ultimul rând, inițiativa propune reducerea TVA la 0% pentru produsele de igienă și de îngrijire a copiilor de până la 5 ani.

În proiect este prevăzut că de aceste prevederi beneficiază şi familiile monoparentale, însă doar în cazul decesului unuia dintre soţi. De aceleaşi măsuri beneficiază şi familiile care au şi copii adoptaţi.

De asemenea, dacă va fi adoptată, legea va fi aplicată retroactiv pentru famiile care îndeplinesc condițiile date, din ultimii 5 ani. Fondurile de la buget ar urma să fie acoperite de Ministerul Muncii. Propunerea legislativă va fi dezbătută mai întâi în Camera Deputaților și pentru a fi adoptată, trebuie votată și de plenul Senatului.

comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo