Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, astăzi, 13 august, legea privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică (PL-x 314/27.05.2020), anunţă Administraţia Prezidenţială
Articolul 1 al actul normativ prevede ca la data intrării în vigoare a prezentei legi, se interzice, pentru o perioadă de doi ani, înstrăinarea participațiilor statului la companiile și societățile naționale, la bănci, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de participație deținută.
Legea mai prevede că se suspendă pentru o perioadă de doi ani orice operaţiuni privind înstrăinarea participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la societăţile la care statul are calitatea de acţionar, începute anterior intrării în vigoare a prezentei legi. Dispoziţiile nu se aplică operaţiunilor post-privatizare şi operaţiunilor specifice privatizării, în cazul în care transferul dreptului de proprietate asupra participaţiilor deţinute de stat s-a realizat.
" În aplicarea dispozițiilor prevăzute la art. 1 și 2, se suspendă, în mod corespunzător, dispozițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societăților comerciale, aprobată prin Legea nr. 44/1998, cu modificările și completările ulterioare, și ale Legii nr. 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării, cu modificările și completările ulterioare", se mai arată în textul legii.
Statul român poate dobândi, în oricare dintre modalităţile prevăzute de lege, participaţii la societăţile care desfăşoară activităţi economice în domeniile:
a) producţia şi comercializarea de medicamente, dispozitive medicale, seruri şi vaccinuri, servicii medicale şi paramedicale;
b) industria constructoare de maşini, metalurgică, alimentară, agricultură, silvicultură, exploatarea forestieră;
c) producţia, transportul, distribuţia şi furnizarea de energie electrică şi energie termică;
d) explorarea, exploatarea, extracţia, producţia şi prelucrarea resurselor minerale;
e) transportul, construcţia şi administrarea de infrastructură rutieră, feroviară, navală şi aeriană;
f) captarea, tratarea şi distribuţia apei potabile şi a apei pentru irigaţii;
g) poştă, comunicaţii şi tehnologia informaţiei.
Legea prevede, de asemenea, că dobândirea de participaţii de către stat se face cu respectarea dispoziţiilor privind ajutorul de stat, concurenţa şi competitivitatea.
Rapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României
