Ministerul Muncii a publicat în dezbatere un proiect de ordonanţă de urgenţă conform căruia persoanele fizice vor avea posibilitatea de a cumpăra vechime pentru pensie mai devreme de 1 septembrie 2021, aşa cum prevede Legea 127/2019.
Proiectul prevede că orice persoană care nu are calitatea de pensionari va putea să cumpere vechime pentru pensie pentru o perioadă anterioară de maximum șase ani, în baza unui contract încheiat cu casa teritorială de pensii competentă
„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”, scrie în propunerea de act normativ.
Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în perioada cuprinsă între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data încheierii contractului de asigurare socială.
Potrivit proiectului, până la data de 1 septembrie 2021, persoana care nu au calitatea de pensionar poate încheia un contract de asigurare socială în vederea obținerii:
- pensiei pentru limită de vârstă;
- pensiei anticipate;
- sau pensiei anticipată parțială.
Contractul de asigurare socială e încheie între persoana interesată şi casa teritorială de pensii de la momentul intrării în vigoare a proiectului de ordonanță și până la data de 1 septembrie 2021. Iar plata pentru cumpărarea vechimii pentru pensie se va face într-o singură tranșă sau în mai multe tranșe lunare.
Proiectul de ordonanţă doar va grăbi posibilitatea de a cumpăra vechime începând cu intrarea în vigoare a prezentului proiect, adică mai devreme de 1 septembrie 2021, pentru că Legea 127/2019, care va intra în vigoare la 1 septembrie 2021, prevede deja acestă posibilitatea la art. 6. Actuala lege a pensiilor este Legea 263/2010, care va fi înlocuită la 1 septembrie 2021 de Legea 127/2019.
Proiectul de OUG se va aplica doar dacă va fi adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial. Propunerile, sugestiile şi opiniile cu privire la acest proiect de act normativ, pot fi transmise la adresa de e-mail: dezbateri@mmuncii.gov.ro , în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării pe site, respectiv 11.08.2020 – 20.08.2020.
Rapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României