Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 15 iulie, legea de completare a Decretului-Lege nr.118/1990, potrivit căruia copiii persoanelor decedate din motive politice în dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945 au dreptul la o indemnizaţie lunară de 500 lei.

Potrivit actului normativ, „copilul celui decedat în luptele cu organele de represiune comunistă, în răscoale ţărăneşti ori decedat, din categoria celor dispăruţi sau exterminaţi în timpul detenţiei, internaţi abuziv în spitale de psihiatrie, deportaţi, strămutaţi, prizonieri sau cărora li s-a stabilit domiciliu obligatoriu, are dreptul la o indemnizaţie lunară de 500 lei„.

  • Copilul minor la data la care unul sau ambii părinţi s-au aflat în una din situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2), precum şi copilul născut în acea perioadă are dreptul la o indemnizaţie lunară în acelaşi cuantum cu indemnizaţia de care a beneficiat părintele său.
  • Copilul născut după încetarea situaţiilor prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2) are dreptul la o indemnizaţie lunară în cuantum de 50% din indemnizaţia de care a beneficiat părintele său.
  • Copilul care s-a aflat atât în situaţiile prevăzute la alin. (6), cât şi în una din situaţiile prevăzute la art.1 alin. (1) şi (2) beneficiază de indemnizaţia al cărei cuantum este mai mare. La stabilirea indemnizaţiei în situaţia în care ambii părinţi ai copilului au beneficiat de indemnizaţie lunară se ia în calcul indemnizaţia părintelui al cărei cuantum este mai mare.

Conform datelor prezentate în expunerea de motive, la data de 31 mai 2019 mai erau viaţă 32.062 din cei circa 128.000 de foşti deţinuţi politici, deportaţi, strămutaţi şi soţii/soţiile celor decedaţi, rata mortalităţii fiind acum de circa 300 de persoane pe lună, cu tendinţă accentuată, media de vârstă fiind în jur de 80 de ani. De asemenea, media de vârstă a copiilor beneficiarilor Decretului-lege, născuţi înainte, în timpul sau după perioada în care părinţii lor s-au aflat în aceste situaţii, este de circa 60 de ani.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României

2 COMENTARII

  1. Buna ziua!
    In legatura cu modificarile introduse de legea mentionata nr.130/2020, se cunoaste o procedura, modalitate de a beneficia de prevederile introduse de articol unic alin 7. ? Trebuie sa apara norme de aplicare? Mentionez ca defunctul meu tata a fost detinut politic deportat cu domiciliu obligatoriu, DL 118/1990 art.1 alin.1 lit.d.
    Va multumesc!

  2. Buna ziua, an legătura cu pensia de urmaș după tatăl meu care a fost deținut politic, na mai venit nimic ce se antanpla ce ne puteți spune,mulțumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here