Președintele Klaus Iohannis a transmis astăzi, 9 iulie, către Parlament o informare referitoare la măsurile luate în perioada stării de urgenţă dar şi măsurile care se impun în contextul pandemiei.

„Am transmis astăzi Parlamentului, conform legii, informarea privind starea de urgență instituită pe întregul teritoriu al României prin cele două decrete, semnate pe 16 martie și, respectiv, 14 aprilie”, a declarat Klaus Iohannis.

În document sunt făcure referiri la reforma sanitară, la măsuri de combatere fake-news, la un cadru normativ modern și coerent, precum și de pregătirea noului an școlar în condiții de siguranță.

Documentul prezintă acțiunile și inițiativele din perioada stării de urgență pentru a atinge obiectivele prioritare urmărite, respectiv protejarea sănătății cetățenilor, limitarea efectelor pandemiei, protejarea și relansarea economiei.Totodată, documentul propune și o serie de măsuri menite să îmbunătățească în viitor capacitatea de răspuns din partea statului în fața unor provocări similare.

Potrivit documentului, s-a avut în vedere experiența țărilor în care s-a înregistrat o transmitere comunitară pe scară largă (China, Iran, Italia, Spania). În aceste state, mobilizarea autorităților și implementarea unor măsuri de urgență s-au impus cu necesitate pentru limitarea răspândirii virusului.

România, care încă nu se confrunta cu transmitere comunitară, trebuia să valorifice această experiență, intervenția rapidă a autorităților române fiind singura în măsură să contribuie la încetinirea transmiterii virusului și la susținerea sistemului de sănătate pentru a atenua impactul epidemiei.

Ce ţine de propunerile pentru îmbunătățirea capacității de răspuns a statului, este nevoie de un cadru legislativ modern și coerent, de combaterea fake news, reformarea sistemului medical și adminstrativ, precum și de pregătirea noului an școlar, în condiții de siguranță. Pentru a răspunde eficient unei situații de criză, instituțiile trebuie să colaboreze și să se coordoneze în acțiunea lor publică, fie că este vorba de ministere și/sau agenții, fie că este vorba de relația dintre Guvern și Parlament.

Conform documentului, măsurile necesare pentru prevenirea și întărirea capacității de răspuns a statului sunt: Reformarea și digitalizarea administrației, profesionalizarea funcției publice; dialogul structurat între sistemele publice și acțiuni interinstituționale coordonate C dar şi olaborarea constantă între autorități și societatea civilă în beneficiul cetățenilor.

Documentul poate fi consultat AICI 

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here