Guvernul a adoptat legea privind carantina și izolarea. Legea se referă atât la coronavirus, cât şi la iniţierea unor măsuri igienico-sanitare pentru situaţii deosebite de risc epidemiologic sau biologic.

Potrivit declaraţiilor Șefulului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, noul proiect de lege include definirea termenului  ”izolare” care se va referi la persoanele bolnave sau infectate, în timp ce termenul ”carantină” se va referi la persoane sănătoase.

„Carantina persoanelor” are acum o definiție care este asemănătoare cu regulamentul internațional sanitar. Ea reprezintă o măsură de prevenire a răspândirii bolilor infecto-contagioase, constând în separarea fizică a persoanelor sănătoase, suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen, de alte persoane, în spații special desemnate de autorități, la domiciliu sau în locația declarată de către persoana carantinată”, a explicat Arafat.

„Termenul de „izolare” reprezintă o măsură care constă în separarea fizică a persoanelor bolnave cu o boală infecto-contagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen în vederea monitorizării stării de sănătate, aplicării unui tratament, în scopul vindecătorii și reducerii gradului de contagiozitate. Aici se vorbește în mod deosebit de internarea pacientului, de internarea pacientului la spital, într-o unitate care aparține spitalului, unde lucrează personalul spitalului (…) sau, în cazul în care condițiile permit, izolarea să aibă loc la domiciliu. Acest lucru este o excepție, în cazul în care capacitatea spitalului integral este depășită”, a mai adăugat șeful DSU.

Proiectul cuprinde și o noțiune nouă, de “carantinare a bagajelor”, care nu se referă doar la COVID 19. Potrivit lui Arafat, carantinarea bagajelor e obligatorie.

“Prin proiectul de lege pe care au lucrat până azi dimineaţă Ministerul Justiţiei, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne am dorit să abordăm problema mai general, nu este problemă numai pentru COVID, este un proiect de lege care poate fi aplicat şi în alte situaţii de risc biologic sau epidemiologic”, a mai spus Arafat.

Totodată, Raed Arafat, a menţionat  că amenzile rămân valabile şi că legea este corelată cu Codul penal.

Raed Arafat a precizat că numărul pacienților cu COVID-19 care au solicitat externarea din spital în ultimele două zile, ca urmare a deciziei CCR, este de 550 şi nu toți acești pacienți care au plecat din spital pe propria răspundere erau asimptomatici. Șeful DSU a vorbit despre cazul unui pacient care a necesitat ventilaţie, a refuzat spitalizarea și a plecat acasă pe declaraţie pe proprie răspundere, deși era simptomatic.

CCR a decis că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.

Proiectul de lege poate fi consultat AICI 

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here