Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru astăzi, 6 iulie, că Guvernul a aprobat  un proiect legislativ privind iniţierea unor măsuri igienico-sanitare pentru situaţii deosebite de risc epidemiologic sau biologic, act normativ necesar pentru a “gestiona şi controla” pandemia de COVID -19, a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

“Astăzi a fost aprobat în şedinţă de Guvern un proiect legislativ care să iniţieze nişte măsuri igienico-sanitare pentru situaţii desoebite de risc epidemiologic sau biologic. De ce este necesar ? Este necesar pentru a gestiona şi controla pandemia prin care trecem. Aţi putut observa de vineri şi până astăzi modificările de observare sau de abordare a tot ce a însemnat carantină, a tot ce înseamnă izolare, chiar şi internarea în spital”, a declarat Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătăţii a precizat că autorităţile evaluează numărul de persoane care au părăsit izolarea sau carantinarea voluntară şi au solicitat punerea în concordanţă cu decizia CCR.

“Dacă e să facem o evaluare de ieri până astăzi, deşi astăzi avem 250 de cazuri noi la 4.600 de teste, avem o diferenţă de număr de pacienţi în spitale de 550. Deci, vă gândiţi că avem 300 de ieri, cu 250, 550 mai puţini pacienţi internaţi, în acest moment, în spitale. Suntem într-un moment în care acest proiect de lege a fost aprobat în şedinţa de Guvern, va merge în regim de urgenţă în Parlament, sper ca un interes naţional, un interes de sănătate publică, sănătatea poporului român să nu lase loc de interpretare politică”, a declarat Tătaru.

Curtea Constituţională a României (CCR) declară că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale.

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat în cadrul şedinţei de Guvern că Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic va fi transmisă la Parlament spre dezbatere şi adoptare în procedură de urgenţă.

Premierul a calificat decizia CCR privind carantinarea şi izolarea la domiciliu ca fiind de “o gravitate fără precedent” şi mai menţionat că Guvernul nu poate dispune detaşarea unor cadre medicale de la un spital la altul.

“Deci astăzi sunt spitale în care, din cauza faptului că nu mai putem dispune detaşarea, pur şi simplu nu au medici; fie medici la terapie intensivă, medici anestezişti, fie în secţiile normale, medici infecţionişti. În cadrul Direcţiilor de Sănătate Publică, tot suplimentul de personal la care am făcut apel în perioada stării de urgenţă şi în prima parte a stării de alertă, aproape am rămas fără el, din cauza introducerii unui articol în lege privitor la detaşare, în care detaşarea nu se poate face decât cu acordul tuturor factorilor implicaţi. Deci suntem în situaţii în care trebuie să mutăm pacienţi cu elicoptere din cauza faptului că nu putem detaşa medici. Avem situaţii în care preşedinţi de Consilii Judeţene, manageri de spital se opun, pur şi simplu, chiar şi medicilor şi rezidenţilor care sunt dispuşi să fie detaşaţi în zonele fierbinţi, nelăsându-i efectiv şi lăsând o foarte mare parte dintre pacienţii care sunt infectaţi cu COVID fără posibilitatea de a fi trataţi şi ne obligă să avem nişte reacţii de genul mutării unor pacienţi în alte judeţe, în alte spitale din alte localităţi”, a spus Orban.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here