Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat astăzi, 3 iulie, într-o conferinţă de presă, că se pregăteşte un proiect legislativ în conformitate cu recomandările Curţii Constituţionale care se referă la starea de carantină şi internarea obligatorie. Potrivit declaraţiilor actul normativ va fi prezentat în şedinţa de guvern de săptămâna viitoare.

“Ne pregătim pentru un proiect legislativ pe care îl vom şi promova în şedinţa de săptămâna viitoare a Guvernului, care tocmai acele recomandări ale Curţii Constituţionale vrem să le clarificăm foarte atent. Boală transmisibilă, carantină, izolare, tratament şi internare. Recomandările şi articole care nu sunt conforme – potrivit Curţii Constituţionale – din Legea 95 sau Legea 50 sau din Ordonanţa de Urgenţă 99 suntem în măsură să le putem reaşeza legislativ, dar avem nevoie de cooperarea dumneavoastră, avem nevoie de colaborarea corpului medical pentru a putea gestiona acest moment,” a precizat ministrul.

CCR, a publicat motivarea deciziei din 25 iunie prin care a declarat ca fiind neconstituţională starea de carantină şi internarea obligatorie, considerând că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale.

Ministrul a mai precizat că recomandările Curţii Constituţionale, care cereau claritate şi previzibilitate vor fi incluse în proiectul legislativ. De asemenea, urmează să fie elaborat un ordin de ministru în ceea ce priveşte izolarea.

“Recomandările, în acest moment, sunt pentru agenţii economici, pentru populaţia civilă de a colabora în contextul respectării regulilor. În continuare se poartă masca în spaţiile închise, în mijloacele de transport în comun, la locurile de muncă, cu excepţiile prevăzute. Avem transmitere comunitară accentuată, avem focare în constituire. Nu sunt ca număr mare de cazuri fiecare focar în parte, dar îl avem diseminat la nivelul întregii ţări. Recomand, în continuare, păstrarea acestor precauţii”, a susţinut Tătaru.

Declarații susținute de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și secretarul de stat, Bogdan Despescu, după întâlnirea de lucru a premierului Ludovic Orban cu miniștri și șefi de instituții cu atribuții de control în contextul crizei COVID-19#Declaratii #NeluTataru #BogdanDespescu

Publicată de Guvernul României pe Joi, 2 iulie 2020

Va rugam acceptati cookie-uri de marketing marketing pentru a vizualiza acest video.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here