Guvernul a adoptat în ședința de astăzi, 16 iunie, hotărârea pentru prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, începând de miercuri, 17 iunie.

Astfel, conform documentului, începând de la această dată vor fi ridicate mai multe restricții dar se menține obligatorie purtarea măștilor în spațiile publice închise, spații comerciale, la locul de muncă sau în mijloacele de transport în comun.

Totodată,  persoanele care vin din străinătate din țări care nu mai prezintă un risc mare al răspândirii infecției cu coronavirus nu mai stau în carantină sau izolare şi zborurile spre și dinspre aceste ţări se redeschid.

După şedinţa de guvern, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Ionel Dancă, ministrul sănătății, Nelu Tătaru, și șeful DSU, Raed Arafat a susţinut un briefing de presă.

Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a anunțat că se deschid grădinițele, creșele, sălile de fitness, se pot face slujbe în interiorul bisericilor, dar rămân închise cinematografele și locurilor de joacă din mall-uri.

Deasemenea, ministrul Tătaru s-a referit şi la reluarea slujbelor bisericeşti în interiorul bisericilor. Numărul persoanelor aflate în lăcașurile de cult se va stabili în funcție de suprafață. Se va ține cont de distanțarea fizică și se păstrează obligativitatea păstrării măștilor.

În ce priveşte sportul în aer liber, acesta se va face cu respectarea condițiilor de igienă și a distanțării. Orice eveniment privat nu va depăși 20 de persoane,  în timp ce evenimentele în aer liber pot avea până la 50 de invitați, a mai precizat ministrul.

„Respectând niște reguli de igienă, distanțare, precauție, putem gestiona situația în așa fel încât să ne ducă după 1 iulie la un alt pachet de relaxări. Situația încă nu este la final”, a mai declarat ministrul Tătaru.

Ministrul a mai spus că după 1 iulie este posibil un alt pachet de relaxări, dacă evoluția pandemică va permite acest lucru.

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat a declarat că printre măsuri se numără și redeschiderea unor puncte de frontieră iar Transportul aerian – se va emite periodic lista țările unde urmează să fie reluate zborurilt sau eventual să fie întrerupte. INSP va stabili săptămânal lista.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here