Şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă a anunţat în cadrul unui briefing de presă măsurile adoptate în şedinţa de guvern. “Un act normativ adoptat în şedinţa de guvern de ieri reprezintă o adevărată revoluţie în domeniul proiectelor de infrastructură derulate cu fonduri europene” a spus Dancă.  

Astfel, conform unei ordonanţe de urgenţă adoptate joi în şedinţa de Guvern, proiectele de infrastructură rutieră şi feroviară de interes local vor putea fi transferate de la autorităţile centrale la nivelul celor locale.

“Ministerul Fondurilor Europene a propus şi a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă care permite transferul proiectelor de infrastructură rutieră şi feroviară de interes local de la autorităţile centrale la nivelul autorităţilor locale. Este o soluţie aşteptată, cerută de foarte mult timp de către autorităţile locale care asistau neputincioase la modul în care unele rute de transport cu trafic intens, pur şi simplu, aglomerau comunităţile locale, aglomerau infrastructura de transport local la nivelul unor localităţi, fără a putea interveni pentru modernizarea, extinderea sau reabilitarea acestor infrastructuri”, a menţionat Dancă.

Potrivit declaraţiilor,prin această ordonanţă, autorităţile locale vor putea să preia în gestiune şi execuţie proiecte de infrastructură rutieră şi feroviară, prin autoritatea locală, sau prin asociaţii de dezvoltare intercomunitară, pentru dezvoltarea şi execuţia unor lucrări pe infrastructura de interes naţional.

Dancă a mai explicat că drumurile naţionale, centurile ocolitoare care nu erau până în prezent în grafic de execuţie la nivelul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere vor putea fi transferate autorităţilor locale şi executate în gestiunea acestora, urmând ca, după finalizarea lucrărilor, acestea să revină în administrarea CNAIR.

Astfel, “se rezolvă o problemă acută a Programului Operaţional Infrastructură Mare, respectiv un risc de dezangajare de peste două miliarde de euro, tocmai pentru că sunt proiecte care au întârziat, nu au fost pregătite suficient de către guvernările anterioare – din lipsă de interes, din lipsă de competenţă – şi acum acestea au posibilitatea să fie transferate la nivel local, unde există voinţă şi interes major pentru realizarea acestora şi vor putea fi realizate, astfel încât România să nu piardă banii europeni”, a mai spus Ionel Dancă.

De asemenea, Dancă a precizat că, în cadrul proiectelor de cercetare, vor putea fi decontate cheltuieli de până la 75% cu achiziţia echipamentelor, în primul an de derulare a proiectului. “Aceste cheltuieli erau până în prezent decontate ulterior desfăşurării unor etape din cadrul proiectului. Nu puteau fi decontate în prima etapă”, a mai explicat şeful Cancelariei prim-ministrului.

Briefing de presă susținut de șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, referitor la măsurile adoptate în şedinţa de guvern

Briefing de presă susținut de șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, referitor la măsurile adoptate în şedinţa de guvern#IonelDanca #GuvernulRomaniei #PalatulVictoria

Publicată de Guvernul României pe Vineri, 12 iunie 2020

Va rugam acceptati cookie-uri de marketing marketing pentru a vizualiza acest video.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here