Hotărârea de Guvern care urmează să fie adoptată va aduce modificări în sensul relaxării măsurilor începând cu 15 iunie prin modificarea HG-ului care se află acum în vigoare pentru starea de alertă până pe 16 iunie inclusiv. 

Conform hotărârii, din 15 iunie se va renunţa la izolarea la domiciliu pentru persoanele care vin din ţări cu număr mic de cazuri. Mecanismul de evaluare va fi stabilit de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, pe baza unei metodologii stabilite la nivel european.

Totodată persoanele care vin în România din ţările care fac obiectul excepţiei de la izolare , dar care, înaintea plecării din ţara respectivă, nu au stat cel puţin 14 zile pe teritoriul acesteia intră în izolare la domiciliu împreună cu colocatarii, inclusiv familia.

Persoanele care fie au plecat din România şi petrec o perioadă mai scurtă de 14 zile în altă ţară exceptată de la măsura carantinării/izolării, fie au petrecut o perioadă de cel puţin 14 zile cumulativ în ţări exceptate de măsura carantinării/izolării nu intră în carantină/izolare la intrarea în România.

Alte măsuri de relaxare prevăzute în textul Hotărârii sunt

  • Se măreşte la 6 numărul de persoane care nu locuiesc împreună şi care pot participa la activităţi recreative şi sportive desfăşurate în aer liber.
  • Evenimentele private în spaţii închise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 20 persoane.
  • Evenimentele private în spaţii deschise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 50 persoane.
  • Se măreşte la 6 numărul de persoane care nu aparţin aceleiaşi familii şi pot circula ori forma grupuri pietonale.
  • Se pot relua zborurile către şi din ţările pentru care persoanele care sosesc în România sunt exceptate de la măsura de carantină / izolare, stabilite de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi aprobate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
  • Se redeschid mall-urile dar în interiorul lor nu se permite: activitatea restaurantelor, exploatarea locurilor de joacă, a sălilor de jocuri şi a cinematografelor.
  • Se reia activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de administrare a piscinelor exterioare sau sălilor de sport/fitness dar şi activităţi de tratament balnear.
  • Se permite desfăşurarea activităţilor în creşe, grădiniţe şi after-school pe perioada vacanţei de vară.

Textul integral al hotărârii poate fi consultat AICI 

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here