Parlamentul a adoptat un proiect de Lege pentru stabilirea indicatorilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia naţională. 

Conform proiectului, prezenta lege garantează dreptul tuturor salariaţilor la plata
unui salariu brut lunar, diferențiat pe criteriul nivelului de studii în cadrul unui program normal de lucru.

Conform Anexei care face parte din prezenta lege, vor exista 11 noi salarii minime, diferențiate în funcție de studii și postul ocupat. De exemplu:

  • un angajat care are studii superioare și o diplomă de masterat va ajunge la un salariu brut de cel puțin 4.014 lei;
  • Un angajat care are școala profesională sau studii superioare va fi plătit cu 2.676 de lei;
  • un angajat  necalificat –  plătit cu valoarea salariului minim brut – 2.230 de lei.

Consiliul Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) însă  nu susţine diferenţierea salariului minim pe economie şi a solicitat Camerei Deputaţilor, ca for decizional, să respingă acest proiect de lege pe motiv de neconstituţionalitate, dar şi pentru că nu a fost efectuat niciun studiu privind impactul asupra IMM-urilor.

“Prin această lege se introduc mai multe salarii brute minime pe economie. Consiliul nu susţine diferenţierea salariului minim pe economie în funcţie de diverse criterii, cum ar fi sectoarele de activitate sau educaţia pentru salariaţi din diverse sectoare. Noi am spus public că ar trebui să fie analizată posibilitatea introducerii unui salariu minim pe oră, nu pe lună, plata fiind făcută în funcţie de numărul de ore lucrate, cu îmbunătăţirea corespunzătoare a Codului Muncii. De altfel, Constituţia României stabileşte existenţa unui singur salariu minim brut pe economie. Practic, prin această propunere de lege, se vor introduce 11 salarii minime brute pe economie”, a declarat, preşedintele preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu, într-o conferinţă de presă, citată de Agerpres.

Acest proiect de lege a fost adoptat de Camera Deputaţilor în şedinţa din 3 iunie 2020, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată şi merge spre promulgare la președintele Klaus Iohannis.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here