Ministerul Culturii a iniţiat un proiect de lege care prevede interzicerea organizării de evenimente, festivaluri și manifestări culturale sau artistice cu peste 1.000 de participanți simultan până la 31 august.

“În temeiul Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, Ministerul Culturii supune dezbaterii publice proiectul de Lege privind unele măsuri referitoare la desfășurarea evenimentelor cultural-artistice în contextul pandemiei de COVID-19”, menţionează reprezentanţii Ministerului Culturii

Proiectul de lege prevede că până la data 31 august 2020, este interzisă organizarea evenimentelor, festivalurilor și manifestărilor culturale, artistice la care sunt prezenți peste 1000 de participanți simultan,  atât în spații închise, cât și în aer liber, indiferent dacă accesul este gratuit sau cu plata biletului.

În expunerea de motive a proiectului se arată deciziile luate pentru limitarea raspândirii COVID19 au generat pierderi financiare masive zilnice pentru industria evenimentelor artistice.

“Conform informărilor și solicitărilor  comunicate  autorităților de către Asociația Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale (AROC), toate evenimentele organizate de membrii AROC erau practic în pragul pregătirilor pentru edițiile ce urmau să aibă loc în această vară. Majoritatea contractelor pentru aceste evenimente au fost deja încheiate, avansurile achitate, iar momentan se află în situația în care aceste contracte sunt blocate, întrucât întreaga industrie așteaptă o decizie din partea autorităților cu privire la posibilitatea sau imposibilitatea susținerii unor astfel de evenimente până la jumătatea lunii septembrie.

In acest context, AROC a solicitat Ministerului Culturii clarificarea de urgență a situației cu privire la posibilitatea de organizare a evenimentelor de peste 1000 de persoane în perioada 15 mai – 15 septembrie 2020 și luarea unei hotărâri oficiale, în cel mai scurt timp, chiar și  o decizie cu caracter restrictiv fiind acceptată,” se arată în document.

Proiectul de lege se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Culturii.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here