Parlamentarii au creat o lege nouă, special pentru răspunderea comisiilor de recepție a lucrărilor și a diriginților de șantier. În acest moment, acești responsabili nu răspund, de fapt, dacă lucrările nu sunt de calitate, investitorii sau păgubiții trebuind să se adreseze instanțelor pentru eventuale daune.
Pe lângă aceste costuri, trebuie să luăm în calcul și cele generate de reparația lucrărilor care nu corespund calitativ. Inițiatorii legii susțin că în cazul lucrărilor publice care trebuie refăcute, contribuabilii sunt cei care plătesc, iar pe lângă pagubele materiale, alocarea de fonduri suplimentare acutizează impresia că statul nu își face datoria.
Propunerea legislativă privind răspunderea diriginților de șantier și a comisiilor de recepție a lucrărilor de construcții și instalații aferente acestora prevede ca timp de 10 ani de la recepția finală, acești oameni vor răspunde administrativ, material, civil, financiar sau penal, pentru orice neregulă constatată de investitor sau vreo altă persoană interesată.
"Art. 2 – Investitorul, precum și oricare altă persoană interesată se va putea îndrepta împotriva factorilor implicați în executarea, supravegherea și recepția construcțiilor și a instalațiilor aferente acestora, atât pentru recuperarea pagubelor datorate întârzierii punerii în funcțiune din cauza efectuării remedierii deficiențelor constatate la recepția lucrărilor, cât și pentru imposibilitatea utilizării construcțiilor și/sau a instalațiilor aferente acestora la parametrii proiectați din cauza unor eficiențe ori vicii ascunse datorate proiectantului sau contructorului."
Un alt proiect, care a fost aprobat de Parlament înainte de vacanță, va intra în vigoare din luna august și prevede amenzi duble pentru firmele de construcții, dar și persoanele fizice care modifică sau demolează o lucrare fără autorizare sau fără un proiect verificat de către specialiști atestați. Dreptul inspectorilor de a aplica aceste amenzi, cuprinse între 20.000 de lei și 40.000 de lei, se va prescrie doar în 5 ani de la data recepției lucrării.
(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.