Începând de astăzi se aplică o serie de prevederi legislative de subtanţă, dintre acestea făcând parte şi creşterea salariului minim brut pe ţară, majorarea amenzilor de circulaţie şi scutirea de impozit a profitului reinvestit în echipamente tehnologice.

Salarii mai mari…

Începând de astăzi, salariul minim brut va creşte pentru a doua oară în 2014, de la 850 de lei la 900 de lei. Creşterile salariului de bază minim brut pentru anul în curs au fost stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 871/2013, după cum urmează:

  • 1 ianuarie 2014: de la 800 lei la 850 lei, pentru un program complet de lucru de 168 de ore în medie pe lună, reprezentând 5,059 lei/oră.
  • 1 iulie 2014: de la 850 lei la 900 lei, pentru un program complet de lucru de 168 de ore în medie pe lună, reprezentând 5,357 lei/oră.

…şi pentru zilieri

În urmă cu două săptămâni au intrat în vigoare modificările la Legea zilierilor, dintre acestea una referindu-se la majorarea remuneraţiei brute orare. Astfel, din 17 iunie, zilierii nu putea primi mai puţin de 5 lei/oră de muncă, însă, odată cu această creştere a salariului de bază minim brut, limita inferioară a remuneraţiei creşte la 5,3 lei/oră de muncă.

Mai multe detalii despre noile modificări la Legea zilierilor puteţi afla de AICI!

Valoarea amenzilor de circulaţie, mai ridicată

Creşterea salarială amintită anterior duce automat şi la creşterea amenzilor pentru contravenţiile rutiere. Conform Codului rutier, un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut, astfel că, de la 1 iulie, un punct-amendă va reprezenta 90 de lei. Prin urmare, amenzile vor avea valori cuprinse între 180 de lei (clasa I) şi 9000 de lei (clasa a V-a).

Contravenţiile rutiere pe clase şi noile valori pot fi consultate AICI!

Scutirea de impozit a profitului reinvestit în echipamente tehnologice

Firmele care investesc profitul în echipamente tehnologice vor fi scutite de impozitul datorat pentru acesta, conform modificărilor care se vor aplica la Codul fiscal, tot începând din 1 iulie 2014.

Echipamentele tehnologice vizate sunt maşinile, utilajele şi instalaţiile de lucru – aşa cum sunt prevăzute în subgrupa 2.1 din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe – folosite în scopul desfăşurării activităţii economice.

Noile prevederi sunt incluse în Ordonanţa de urgenţă nr. 19/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal – publicată în Monitorul Oficial nr. 308/2014.

Mai multe detalii despre acest subiect puteţi afla de AICI.

Tarife mai mici pentru serviciile de roaming

ANCOM a anunţat că utilizatorii români de telefonie mobilă și internet mobil se vor bucura de tarife mai mici pentru serviciile de roaming în călătoriile din spațiul Uniunii Europene, începând cu 1 iulie 2014, în cazul utilizării planului tarifar de bază (Eurotarif).

Scăderile tarifare sunt între 20-55% față de tarifele aplicabile în prezent, urmând să plătim, începând de astăzi, maximum:

  • 0,19 euro/minut (fără TVA) pentru un apel efectuat
  • 0,05 euro/minut (fără TVA) pentru primirea unui apel
  • 0,06 euro (fără TVA) pentru trimiterea unui mesaj text (SMS)

Cea mai mare reducere este înregistrată în cazul serviciilor de date (inclusiv accesul la internet), pentru care tariful maxim va fi de 0,20 euro/MB (fără TVA).   

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here