Începand cu data de 1 ianuarie 2014, vor intra în vigoare modificările Codului Fiscal potrivit cărora persoanele care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor (chirii şi arendă) vor fi obligate la plata contribuţiilor de asigurări de sănătate pentru aceste venituri, chiar dacă persoanele respective obţin şi alte venituri pentru care achită contribuţii de sănătate.
Noile modificări ale Codului Fiscal au fost aprobate de către Guvern prin Ordonanţa de urgenţă nr. 88/2013 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru îndeplinirea unor angajamente convenite cu organismele internaţionale, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi au fost publicate în Monitorul Oficial nr. 593 din data de 20 septembrie 2013.
Potrivit OUG nr. 88/2013, baza lunară folosită pentru calculul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor nu poate fi mai mare decât valoarea a de cinci ori câştigul salarial mediu brut.
Astfel, spre exemplu, având în vedere că pentru acest an salariul mediu brut utilizat pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 2.223 de lei, prin aplicarea cotei de 5,5% reprezentând contribuţiile de sănătate ar rezulta o sumă maximă de 611 lei pe lună la nivelul a cinci salarii.
Notă: OUG nr. 88/2013 poate fi consultată gratuit în Lege5 Online. Atenţie: Actele normative sunt disponibile gratuit în forma publicată în Monitorul Oficial. Doar abonaţii Lege5 au acces la forma consolidată a acestora.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here