16 August, 2017

Ziua Culturii Naţionale: activităţi susţinute în ţară şi în străinătate

Prin Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010, publicată în Monitorul Oficial nr. 831 din 13 decembrie 2010, ziua de 15 ianuarie a fost adoptată ca fiind Ziua Culturii Naţionale. Tot în data de 15 ianuarie a acestui an se celebrează 163 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu, fiind al treilea an consecutiv în care Ziua Culturii Naţionale şi celebrarea naşterii poetului se sărbătoresc simultan.

Potrivit legii, autoritățile administrației publice centrale și locale au obligaţia de a sprijini material și financiar organizarea de manifestări cultural-artistice și de acțiuni social-culturale dedicate sărbătoririi acestei zile.

Totodată, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național elaborează, în colaborare cu reprezentanții organismelor deconcentrate, un ghid anual al manifestărilor dedicate acestei sărbători.

Nu în ultimul rând, Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune vor realiza și vor include în programele lor emisiuni dedicate acestei zile.

Activităţi susţinute în ţară şi în străinătate:

* Ministerul Culturii

În acest an, în data de 15 ianuarie, începând cu ora 18:30, Ministerul Culturii organizează la Muzeul Naţional de Artă al României un eveniment dedicat celebrării Zilei Culturii Naţionale, conform unui  anunţ publicat pe site-ul instituţiei.

Programul include vizitarea expoziţiilor „Mitul naţional. Contribuţia artelor la definirea identităţii româneşti 1830-1930” şi „Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului” şi un recital susținut de violonistul Alexandru Tomescu. În deschidere vor lua cuvântul Ionel Haiduc, Preşedintele Academiei Române, Daniel Barbu, Ministrul Culturii și Roxana Theodorescu,  Directorul General al Muzeului Naţional de Artă al României.

Evenimentul la care sunt invitați să participe membrii Casei Regale a României, ai Guvernului României, ai comisiilor de specialitate din Senat și Camera Deputaților, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la București, directori ai instituțiilor culturale și conducătorii uniunilor de creație, se va încheia cu o recepție oferită de Ministrul Culturii.

* Institutul Cultural Român

Institutul Cultural Român găzduiește marţi, 15 ianuarie 2013, de la ora 18.00, Gala Tinerilor Scriitori, eveniment care celebrează Ziua Culturii Naționale. În cadrul galei va fi decernat Premiul „Cartea de poezie a anului 2012“ și vor fi desemnați Tânărul Poet, Tânărul Prozator și Tânărul Critic literar ai anului 2012.

Gala va include și un moment de muzică și poezie, cu actrița Ioana Crăciunescu, flautistul Ionuţ Bogdan Ştefănescu şi pianistul Mircea Tiberian. Moderatorul şi iniţiatorul evenimentului este scriitorul Dan Mircea Cipariu. Radio România Cultural va transmite în direct manifestarea.

Juriul, compus din acad. Eugen Simion, Daniel Cristea-Enache, Paul Cernat şi Bogdan Crețu, l-a desemnat câştigător al Premiului „Cartea de Poezie a anului 2012“ pe poetul Liviu Ioan Stoiciu, pentru volumul Substanţe interzise, Editura Tracus Arte. Premiul, în valoare de 3000 lei, va fi oferit de Institutul Cultural Român, reprezentat de scriitorul Horia Gârbea, vicepreşedintele ICR.

Gala Tinerilor Scriitori este un eveniment ce marchează sărbătorirea celei de-a treia ediţii a Zilei Culturii Naţionale. Evenimentul-concurs este dedicat tinerilor creatori de literatură română, între 18-35 de ani, din spaţiul geografic şi cultural românesc. Gala este un proiect menit să ofere o scenă publică de afirmare pentru cei care caută confirmarea. Un proiect prin care i se oferă publicului din România câteva dintre cele mai importante opere ale literaturii scrise în limba română de cei mai tineri autori.

De menţionat este şi faptul că acest eveniment dublu este celebrat şi în filialele ICR din afara ţării, după cum urmează:

- Chişinău: Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova, organizează conferința „Medieval și Modern în Cultura Română” ce se va desfășura sub forma unui dialog inedit dintre istoricul Andrei Eșanu, membru al Academiei de Științe a Moldovei și membru de onoare al Academiei Române și istoricul Petre Guran, directorul ICR Chișinău. Evenimentul va avea loc pe 15 ianuarie 2013, la ora 17.00, în sala Răut a Hotelului Leogrand și va fi urmat de o recepție oficială oferită de Ambasada României în Republica Moldova și ICR Chișinău.

- Berlin: seară de poezie cu actorul Dan Nuţu şi cu actriţa Anna Schumacher. Vor fi citite poezii ale celor mai importanţi poeţi români: Mihai Eminescu, Lucian Blaga şi George Bacovia în prezenţa scriitorului şi traducătorului Hans Bergel.

- Bruxelles: Institutul cultural român Bruxelles prezintă de ziua culturii naţionale documentarul Vaninei Vignal După tăcere (2012), marţi 15 ianuarie, ora 20:30, la P’tit ciné din Bruxelles. Coproducţia franco-română, filmată în limba română, face parte din trilogia românească a Vaninei Vignal, începută cu Stella (2007) şi programată a se încheia cu un al treilea film despre elita românească persecutată de regimul comunist după 1948. Cristian Mungiu este coproducător al filmului prin Mobra Films.

- Praga: ICR Praga organizează joi, 17 ianurie 2013, în Galeria ICR Praga, de la ora 18:00, un recitalul de poezie eminesciană în limba cehă şi slovacă. Traducătorii poeziei eminesciene din limba română în cehă şi slovacă, profesori universitari, vor readuce în prim plan opera poetică de factură romantică a lui Mihai Eminescu şi vor trece în revistă legăturile dintre Mihai Eminescu şi Cehia şi Slovacia.

- Viena: ICR Viena organizează un salon literar,cu sprijinul Editurii Polirom, al librăriei Kuppitsch şi al Asociaţiei Die2. Participanţii vor putea să se delecteze în sălile de lectură special amenajate cu peste 150 de titluri din literatura română contemporană, să achiziţionaţi cărţi la preţuri speciale şi să vă relaxaţi la o cafea sau un ceai, într-o atmosferă de cafenea literară. Cunoscuta actriţă vieneză Mercedes Echerer vă prezintă ultimul proiect dedicat culturii spaţiului dunărean, iar tânărul muzician Cristian Ruscior susţine la finalul serii un scurt recital de vioară.

* Academia Română

În ziua de 15 ianuarie 2013, ora 11.00 în Aula Academiei Române are loc Sesiunea dedicată Zilei lui Mihai Eminescu – Ziua Culturii Naţionale. Evenimentul este organizat de Secţia de Filologie şi Literatură, Secţia de Ştiinţe Istorice şi Arheologie şi Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă.

Cu această ocazie vor fi prezentate operele fundamentale apărute în anul 2012 şi vor fi acordate Premiile Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă. În încheierea evenimentului de la Academia Română, actorul Dorel Vişan va susţine un recital din poezia lui Eminescu.

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu