Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice va face lucrări de reducere a riscului seismic la zeci de clădiri anul acesta, în cadrul Programului de acţiuni al cărui proiect de hotărâre de guvern a fost pus în dezbatere public.
Este vorba despre clădirile multietajate cu destinaţia de locuinţă, imobile care au fost încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public.
Pentru locuinţele proprietate privată a persoanelor fizice se vor asigura fonduri din bugetul alocat pentru aceste lucrări la Ministerul Dezvoltării, iar pentru locuinţele şi spaţiile cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, aflate în proprietatea sau în administrarea unităţilor administrative-teritoriale, din bugetele locale.
De asemenea, pentru spaţiile din proprietatea sau administrarea instituţiilor publice, fondurile vor veni de la bugetul de stat, iar în cazul spaţiilor aflate în proprietatea agenţilor economici, din fondurile proprii ale acestora.
Programul de acţiuni pe 2016 include, conform proiectului, 80 de clădiri de locuit multietajate, 66 dintre acestea fiind cele renominalizate din Programul pe 2015, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 227/2015, iar 14 sunt cele aflate pe lista Primăriei Municipiului Bucureşti ca fiind cu risc seismic clasa I şi care prezintă pericol public.
“Din punct de vedere al acţiunilor privind reducerea riscului cele 80 de clădiri de locuit multietajate nominalizate în programul menţionat mai sus, se grupează astfel:
- execuţia lucrărilor de intervenţie, la 33 clădiri de locuit multietajate, din care:
- municipiul Bucureşti: 29 clădiri de locuit;
- judeţul Prahova, municipiul Câmpina: 1 clădire de locuit;
- judeţul Tulcea, municipiul Tulcea: 2 clădiri de locuit;
- judeţul Covasna municipiul Sfântu Gheorghe: 1 clădire de locuit.”
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice elaborează programul anual în baza propunerilor fundamentate de Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi de consiliile judeţene şi avizate de Comitetul Municipiului Bucureşti respectiv comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă şi, ulterior, de Comisia Naţională de Inginerie Seismică.
Prin Legea bugetului de stat pe anul 2016, a fost alocată Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice suma de 25.000.000 lei, din care se asigură cu prioritate finanţarea, în condiţiile Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994, a acţiunilor privind proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţie pentru reducerea riscului seismic la construcţiile cu destinaţia de locuinţă multietajate, încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public, nominalizate în Programul de acţiuni pe anul 2016.
Ai nevoie de OG nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!
