18 Octombrie, 2019

Voucherele de vacanţă pentru salariaţi vor putea fi emise în sistem online din 2015

Tichetele de vacanţă pentru salariaţi au fost înlocuite recent cu voucherele de vacanţă, însă acestea nu vor putea fi emise în sistem online în lunile rămase din 2014, potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 8/2014.

Noul act normativ prevede că voucherele vor putea fi emise numai în sistem online începând din 1 ianuarie 2015.

Voucherele vor fi emise, până pe 31 decembrie 2014, de unităţile specializate autorizate de Ministerul Finanţelor Publice şi vor fi valabile până la sfârşitul acestui an. De la începutul anului viitor, voucherele vor fi emise în sistem online de către Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT).

Salariaţii care pot beneficia de vouchere de vacanţă sunt cei din:

- instituţiile publice şi instituţiile publice locale;

- regiile autonome;

- societăţile la care statul este acţionar unic/majoritar;

- societăţile şi companiile naţionale.

“Instituţiile publice definite conform Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi instituţiile publice locale definite conform Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi subordonare, inclusiv cele care se finanţează integral din venituri proprii, regiile autonome, societăţile reglementate de Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, la care statul este acţionar unic sau acţionar majoritar, societăţile şi companiile naţionale care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă, acordă, în condiţiile legii, vouchere de vacanţă, este precizat în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

Voucherele de vacanţă reprezintă cel mult şase salarii de bază minime brute (pentru fiecare salariat, pe an) şi se acordă pentru ca salariaţii să-şi recupereze şi întreţină capacitatea de muncă. Acestea pot fi folosite pentru a achiziţiona pachete de servicii în unităţile turistice autorizate de ANT.

Sumele pentru voucherele de vacanţă sunt suportate integral de către angajator.

Atenţie! Angajaţii care beneficiază de vouchere de vacanţă NU mai pot beneficia în acelaşi an fiscal de primă de vacanţă sau de bilete de odihnă.

Fiecare voucher va conţine următoarele:

• emitentul şi datele sale de identificare;

• valoarea nominală a voucherului de vacantă (care va putea fi de 10, 20, 30, 40 sau 50 de lei);

• angajatorul şi datele sale de identificare;

• numele, prenumele şi CNP-ul angajatului care va folosi voucherul;

• spaţiul destinat înscrierii perioadei în care a fost folosit şi aplicării ştampilei unităţii afiliate;

• interdicţia unităţii afiliate de a plăti diferenţa în bani dintre valoarea voucherului şi valoarea pachetului de servicii către utilizatorii voucherelor;

• perioada de valabilitate a utilizării voucherului (care va fi până la data de 31 decembrie a anului în care a fost emis).

Conform Ordonanţei Guvernului nr. 8/2014, tichetele de vacanţă care au fost emise înainte de 6 iulie 2014 pot fi folosite în perioada de valabilitate pe care o au înscrisă pe ele. Decontarea valorii acestor tichete e făcută de unităţile emitente.

Atenţie! Potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 29/2013, în bugetele pe 2014 ale instituţiilor şi autorităţilor publice centrale şi locale, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, NU se prevăd sume pentru vouchere de vacanţă.
comentarii

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Comentarii

 • Răspunde
  grup
  august 7 2014

  cadrele medicale de la cab. med. scolare ,angajator fiind Primaria T.M. beneficiaza de vauchere de vacanta?

 • Răspunde
  vaidenoi
  august 8 2014

  iarăși o discriminare între angajații statului. în schimb, cei ai unor societăți comerciale sunt favorizați. chiar nu preocopupă pe nimeni aceste defavorizări?

Scrie un comentariu