18 August, 2019

Victimele violenţei domestice vor putea folosi ordinul de restricţie oriunde în UE

Săptămâna trecută, pe 22 mai 2013, Parlamentul European a votat un memo al Comisiei Europene prin care sunt propuse o serie de măsuri menite să stabilească cadrul legal al drepturilor şi protecţia victimelor violenţei domestice în Uniunea Europeană. Conform noii reglementări, victimele violenţei domestice vor putea folosi ordinul de restricţie obţinut în ţara lor, oriunde în interiorul UE, având asigurată protecţia.

Având în vedere că în Europa, una din cinci femei a suferit de violenţă fizică cel puţin odată în viaţă, noile reglementări acordă un interes crescut femeilor victime ale violenței în familie, lucru afirmat și de comisarul UE pentru justiţie, doamna Viviane Reding:

“Se estimează că 1 din 5 femei din Europa suferă de violență cel puțin o dată în viața lor. Din păcate, cea mai comună formă de violenţă fizică este provocată de cineva apropiat de o femeie, de obicei, de partener. Datorită ordinului european de protecție, victimele violenței domestice pot respira ușurate: ele vor avea posibilitatea de a se baza pe un ordin de restricție obținut în țara lor de origine ori de câte ori acestea sunt în Uniune.

Protecția se va deplasa cu cetățenii. Acesta este un exemplu concret al modului în care UE contribuie la consolidarea drepturilor victimelor în toată Europa. Aș dori să le mulțumesc raportorilor Antonio López-Istúriz și Antonyia Parvanova pentru munca lor neobosită în acest dosar important, care a deschis calea pentru o adoptare rapidă de către Parlamentul European”.

În data de 4 octombrie 2012 a fost adoptată Directiva privind protecția victimelor violenței în familie prin care sunt recunoscute: 

  • dreptul victimei la respect și tratament demn din partea poliției și a altor autorități cărora li se adresează;
  • dreptul de a primi informații într-o maniera care să le înțeleagă;
  • dreptul la intentarea și suport pe perioada procesului;
  • sistem de protecție în fiecare stat membru;
  • protecția victimelor aflate în situații vulnerabile (copii, persoane cu handicap, victime ale violului);
  • protecție pe durata cercetării penale a cazului și a instrumentării lui în instanța. 

Statele membre au la dispoziţie 3 ani pentru a implementa reglementările noii Directive în dreptul lor naţional.

Despre autor  ⁄ Denisa Pătraşcu

Licenţiată a Facultăţii de Drept, Universitatea din Bucureşti (2001), doctor în drept – specialitatea dreptul muncii (2007), membră a Reţelei Juriştilor din Organizaţia Internaţională a Muncii – ONU (2003), membru asociat al CRIFST – Academia Română (2013), membru colaborator al CRIFST – Academia Română (2010-2013), consultant şi senior expert (proiecte fonduri structurale) în domeniul social şi mediator autorizat.

Un comentariu

 • Răspunde
  Chiriac
  iunie 21 2013

  In legatura cu victimele violentei domestice ,nu credeti ca ar trebui incluse si mamele care sunt agresate fizic si verbal , calomiate, umilite,persecutate,de proprii copii asa cum este si cazul meu.Am un fiu in varsta de 30 de ani,care ne umileste ne persecuta ,ne agreseaza fizic si verbal,impreuna cu prietenii lui ne exfoliaza de bunuri,pe mine si pe mama mea in varsta de 86 de ani distruge bunuri din casa .De cate ori chem politia imi spune ca legea nu le permite sa ia masuri.pentru ca i-am solicitat sa ma ajute pe motivul ca nu i-am evacuat din casa mi-au dat amenda ..Se poate una ca asta?Va rog ce este de facut? Pentru noi parintii care suntem agresati de proprii copii nu se poate face nimic ?Sunt foarte multe cazuri in situatia mea.Ce este de facut? Va multumesc anticipat Chiriac Doina.

Scrie un comentariu