21 August, 2017

Vezi noile modificări la Codul fiscal!

În Monitorul Oficial nr. 384 din 07.06.2012 a fost publicată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 24/2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale.

Potrivit actului normativ, se majorează plafonul de scutire pentru înregistrarea în scopuri de TVA la suma de 220 000 lei (65 000 Eur, la cursul de la data aderării României la UE). Plafonul acesta se aplică începând cu data de 01.07.2012.

De asemenea, se va extinde deductibilitatea limitată la 50%, la calculul impozitului pe profit,  pentru toate cheltuielile în legătură cu autoturismele de persoane cu până la 9 pasageri şi masa până la 3500 Kg, când acestea nu sunt utilizate în exclusivitate în activităţi economice. Nu se aplică limitarea pentru cheltuiala cu amortizarea.

Astfel, din textul legii înţelegem că se abrogă limitarea deducerii existente de 50 % dacă autoturismul este utilizat în mod exclusiv în activităţi economice. Prin norma metodologică se va reglementa modul mai exact de aplicare.

În acelaşi timp, se prezumă o utilizare economică şi se permite deducerea integrală a costurilor pentru următoarele excepţii:

- vehiculele utilizate exclusiv pentru: intervenție, reparații, pază și protecție, curierat;

- vehiculele utilizate de agenţii de vânzări şi de achiziţii;

-  vehiculele utilizate pentru închirierea către alte persoane, inclusiv servicii de taximetrie;

-  vehicule utilizate pentru prestare de servicii cu plată, inclusiv cele utilizate de şcolile de şoferi;

-  vehicule considerate mărfuri în activităţile comerciale.

Atenţie! Se recomandă atenţie maximă deoarece şi excepţiile sunt reformulate, faţă de reglementările precedente.

În mod similar, se extinde deductibilitatea limitată la 50 % pentru TVA, pentru achiziţiile şi cheltuielile în legătură cu autoturismele de persoane, ce nu sunt utilizate în mod exclusiv în activităţi economice.

În actul normativ se mai precizează, de asemenea, că se extinde deductibilitatea limitată şi la achiziţiile finanţate prin contracte de leasing (avans, rate) ce nu sunt utilizate în mod exclusiv în activităţi economice şi că se permite deducerea integrală a TVA dacă achiziţiile de autoturisme şi cheltuielile în legătură cu autoturismele sunt efectuate în scopul exclusiv de realizare a unei activităţi economice.

Notă: Prin norma metodologică se va stabili procedura efectivă de aplicare.

Potrivit actului normativ, se prezumă o utilizare economică şi se permite deducerea integrală a TVA pentru următoarele excepţii:

1. vehiculele utilizate exclusiv pentru: intervenție, reparații, pază și protecție, curierat;

 2.vehiculele utilizate de agenţii de vânzări şi de achiziţii;

 3 vehiculele utilizate pentru închirierea către alte persoane, inclusiv servicii de taximetrie;

 4. vehicule utilizate pentru prestare de servicii cu plata, inclusiv cele utilizate de şcolile de şoferi;

 5. vehiculele utilizate pentru închiriere sau a căror utilizare se acordă prin contract de leasing .

 6. vehicule considerate mărfuri în activităţile comerciale;

Şi în acest caz excepţiile sunt reformulate faţă de prevederile existente.

Potrivit OUG 24/2012, se reformulează prevederile privind renunţarea la înregistrarea în scopuri de TVA. Procedura este posibilă pentru persoanele care în anul în curs şi în anul precedent au realizat o cifră de afaceri inferioară plafonului de scutire.

Declaraţia cu radierea înregistrării în scopuri de TVA se poate face în primele 10 zile ale lunii următoare perioadei fiscale avute de contribuabil.

Indiferent de perioada avută, până în data de 25 a lunii următoare anulării înregistrării se va depune ultimul decont de TVA, unde se efectuează toate ajustările necesare, pentru bunurile la care s-a dedus TVA, bunuri existente la data renunţării la înregistrarea în scopuri de TVA.

Atenţie! Facilitatea cu scutire la ajustarea TVA pentru bunurile achiziţionate până la 30.09.2011 s-a abrogat.

Din punctul de vedere al accizelor, se introduce obligaţia marcării cu un colorant a unor produse accizabile (păcura) cu solvenţi, începând cu 01.08.2012. Se interzice comercializarea acestor produse accizabile nemarcate.

În OUG 24/2012 sunt reformulate şi câteva prevederi din OUG nr. 29/2011 privind procedura eşalonării la plată a datoriilor bugetare.

Sursa: Monitorul Oficial

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu