Reglementările din Codul fiscal în vigoare prevăd că veniturile din activităţi independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere şi veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente.
Ce activităţi sunt cuprinse în cele independente?
În caseta foto de mai jos găsiţi comparativ reglementările privind definirea veniturilor din activităţi independente, potrivit actualului Cod fiscal (stanga) si Noului Cod fiscal, aplicabil de la 1 ianuarie 2016.
Atenţie: Funcţia “Compară consolidări” este disponibilă doar abonaţilor Lege5.
Sursa Foto: Lege5.ro
Potrivit Normelor de aplicare a Codului fiscal în vigoare în prezent, sunt considerate venituri din activităţi independente veniturile din drepturi de autor şi drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare.
Veniturile din drepturi de proprietate intelectuală sunt venituri realizate din valorificarea drepturilor industriale, cum ar fi: invenţii, mai puţin realizările tehnice, know-how, mărci înregistrate, franciza şi altele asemenea, recunoscute şi protejate prin înscrisuri ale instituţiilor specializate, precum şi a drepturilor de autor, inclusiv a drepturilor conexe dreptului de autor.
Veniturile de această natură se supun regulilor de determinare pentru veniturile din activităţi independente şi în situaţia în care drepturile respective fac obiectul unor contracte de cesiune, închiriere, colaborare, cercetare, licenţă, franciză şi altele asemenea, precum şi cele transmise prin succesiune, indiferent de denumirea sub care se acordă, cum ar fi: remuneraţie directă, remuneraţie secundară, onorariu, redevenţă şi altele asemenea.
Sunt considerate venituri din activităţi independente veniturile din drepturi de autor şi drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare.
Veniturile rezultate din cesiunile de drepturi de proprietate intelectuală prevăzute în mod expres în contractul încheiat între părţi reprezintă venituri din drepturi de proprietate intelectuală. De asemenea, sunt incluse în categoria veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală şi veniturile din cesiuni pentru care reglementările în materie stabilesc prezumţia de cesiune a drepturilor în lipsa unei prevederi contrare în contract.
Cotele de impozitare şi scutiri
Pentru activităţile independente, cota de impozit este de 16% şi se aplică asupra venitului impozabil corespunzător fiecărei surse.
Începând cu 1 februarie 2015, prin efectul completărilor aduse de O.G. nr. 4/2015, sunt scutite de impozit veniturile din activităţi independente, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, de către persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat. Scutirea se păstrează, în aceleaşi condiţii, în Codul fiscal care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016.
În cazul contribuabililor care realizează venituri comerciale definite la art. 46 alin. (2), – pe care le găsiţi în caseta foto de mai sus –, venitul net anual se determină pe baza normelor de venit de la locul desfăşurării activităţii.
Stabilirea venitului net anual din drepturile de proprietate intelectuală
Venitul net din drepturile de proprietate intelectuală se stabileşte prin scăderea din venitul brut a următoarelor cheltuieli:
- o cheltuială deductibilă egală cu 20% din venitul brut;
- contribuţiile sociale obligatorii plătite.
Pentru determinarea venitului net din drepturi de proprietate intelectuală, contribuabilii pot completa numai partea referitoare la venituri din Registrul de evidenţă fiscală sau îşi îndeplinesc obligaţiile declarative direct pe baza documentelor emise de plătitorul de venit. Contribuabilii care îşi îndeplinesc obligaţiile declarative direct pe baza documentelor emise de plătitorul de venit au obligaţia să arhiveze şi să păstreze documentele justificative cel puţin în limita termenului de prescripţie prevăzut de lege şi nu au obligaţii privind evidenţa contabilă.
Contribuabilii care obţin venituri din activităţi independente, impuşi pe bază de norme de venit, precum şi cei care obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală au dreptul să opteze pentru determinarea venitului net în sistem real, potrivit art. 48 din Codul fiscal.
Opţiunea este obligatorie pentru contribuabil pe o perioadă de 2 ani fiscali consecutivi şi se consideră reînnoită pentru o nouă perioadă dacă contribuabilul nu solicită revenirea la sistemul anterior, prin completarea corespunzătoare a declaraţiei privind venitul estimat/norma de venit şi depunerea formularului la organul fiscal competent până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului următor expirării perioadei de 2 ani.
Opţiunea pentru determinarea venitului net în sistem real se exercită prin completarea declaraţiei privind venitul estimat/norma de venit cu informaţii privind determinarea venitului net anual în sistem real şi depunerea formularului la organul fiscal competent până la data de 31 ianuarie inclusiv, în cazul contribuabililor care au desfăşurat activitate în anul precedent, respectiv în termen de 15 zile de la începerea activităţii, în cazul contribuabililor care încep activitatea în cursul anului fiscal.
Reţinerea la sursă a impozitului reprezentând plăţi anticipate pentru unele venituri din activităţi independente
Pentru venituri din drepturi de proprietate intelectuală, plătitorii persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă au obligaţia de a calcula, de a reţine şi de a vira impozit prin reţinere la sursă, reprezentând plăţi anticipate.
Contribuabilii care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală pot opta pentru stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. Opţiunea de impunere a venitului brut se exercită în scris în momentul încheierii fiecărui raport juridic/contract şi este aplicabilă veniturilor realizate ca urmare a activităţii desfăşurate pe baza acestuia.
Impozitul pe venit se calculează prin reţinere la sursă la momentul plăţii veniturilor de către plătitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut.
Impozitul calculat şi reţinut reprezintă impozit final.
Impozitul astfel reţinut se virează la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut.
Venitul net din activităţi independente se impozitează potrivit prevederilor capitolul X - Venitul net anual impozabil. Astfel, venitul net anual impozabil se stabileşte pe fiecare sursă de activităţi independente prin deducerea din venitul net anual a pierderilor fiscale reportate.
Veniturile din activităţi independente ce se realizează într-o fracţiune de an sau în perioade diferite ce reprezintă fracţiuni ale aceluiaşi an, se consideră venit anual.
Într-un material viitor vom prezenta în detaliu prevederilor aplicabile de la 1 ianuarie 2016.
Ai nevoie de Noul Cod fiscal? Poţi cumpăra actul în format PDF de AICI!