21 Februarie, 2018

Vacanţa de Paşti a bugetarilor

La începutul lunii martie Guvernul a aprobat HG nr. 79/2013 prin care salariaților din sectorul public le sunt acordate 2 zile libere, 2 și 3 mai, făcându-se astfel punte între ziua de 1 mai și Sărbătorile Pascale Ortodoxe, cu recuperarea lor până la data de 30 aprilie.

NU se aplică aceste prevederi:

- personalului din cadrul Trezoreriei Statului care desfăşoară în zilele respective activităţi stabilite prin ordin emis de Ministerul Finanţelor Publice;

- magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în data de 2, respectiv 3 mai 2013 şi nici participanţilor în aceste procese;

- personalului din locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

vacanta1
Sursa foto: Lege5.ro

Având în vedere prevederile acestui act normativ, în ședința de Guvern de ieri, 16.04.2013, a fost aprobată Ordonanța de urgență a Guvernului privind stabilirea unor măsuri pentru plata salariilor personalului din sistemul bugetar aferente lunii aprilie 2013 care stipulează că, în sistemul bugetar, salariile aferente lunii aprilie 2013, a căror plată este eşalonată, potrivit legii, în perioada 5-10 a lunii mai, se plătesc în data de 30 aprilie.

Numărul zilelor libere acordate salariaților din România sunt printre cele mai puține din Europa,  acestea fiind:

- 1 si 2 ianuarie;

- prima şi a doua zi de Paști (5 și 6 mai);

- 1 mai;

- prima şi a doua zi de Rusalii (23 și 24 iunie);

- 15 august, Adormirea Maicii Domnului;

- 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întai chemat, Ocrotitorul României;

- 1 decembrie;

- 25 și 26 decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun;

- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

Despre autor  ⁄ Denisa Pătraşcu

Licenţiată a Facultăţii de Drept, Universitatea din Bucureşti (2001), doctor în drept – specialitatea dreptul muncii (2007), membră a Reţelei Juriştilor din Organizaţia Internaţională a Muncii – ONU (2003), membru asociat al CRIFST – Academia Română (2013), membru colaborator al CRIFST – Academia Română (2010-2013), consultant şi senior expert (proiecte fonduri structurale) în domeniul social şi mediator autorizat.

Fara comentarii

Scrie un comentariu