19 Februarie, 2018

UPDATE: Societăţile comerciale de consultanţă fiscală nu mai achită taxa pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare

Guvernul a aprobat în cadrul şedinţei de ieri, 6 martie 2013, proiectul de ordonanţă de urgenţă realizat de Mnisterul Finanţelor Publice, pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale şi prorogarea unor termene în cadrul căruia sunt propuse modificări în ceea ce priveşte, printre alte aspecte, şi organizarea şi exercitarea activităţii de consultanţă fiscală.

Astfel, dintre modificările propuse asupra O.G. nr. 71/2001, publicată în Monitorul Oficial nr. 538/2001, cea mai importantă dintre acestea o constituie faptul că societăţile comerciale nu vor mai plăti o taxă în contul Camerei Consultanţilor Fiscali, în vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare, prin abrogarea alineatului 3 al art. 9.

De asemenea, sunt aduse modificări şi în ceea ce priveşte cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European sau Confederaţiei Elveţiei, care doresc să desfăşoare activitatea de consultant fiscal în România şi au dobândit această calitate în statul membru de origine. Camera va recunoaşte titlurile de calificare ale acestora, în urma susţinerii unui interviu în faţa Comisiei de evaluare CCF, spre deosebire de forma actuală care prevede susţinerea examenului de atribuire a calităţii de consultant fiscal.

Camera stabileşte componenţa Comisiei de evaluare, precum şi conţinutul şi modul de desfăşurare a interviului.

Totodată, Comisia de evaluare verifică dacă experienţa dobândită în exercitarea calităţii de consultant fiscal este de natură să acopere în tot sau în parte diferenţele existente între legislaţia fiscală românească şi cea a statului membru de origine în care a fost obţinut titlul de consultant fiscal.

În situaţia în care în urma interviului, Comisia de evaluare constată diferenţe teoretice şi practice semnificative între nivelul de formare profesională a acestuia şi cerinţele de competenţă profesională stabilite prin actele normative româneşti, solicitantul poate opta pentru susţinerea unei probe de aptitudini sau pentru urmarea unui stagiu de adaptare, informând Comisia în acest sens.

Solicitantul informează Camera cu privire la forma juridică de exercitare a profesiei.

Îţi propunem să consulţi integral forma de proiect a ordonanţei de urgenţă AICI!

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu