24 Noiembrie, 2017

UPDATE: Proiectul privind compensația de chirie a militarilor și polițiștilor se plimbă între camerele Parlamentului

Proiectul de lege care prevede acordarea sumei pentru chirie la salariile militarilor și polițiștilor inclusiv pe parcursul unui credit imobiliar, despre care Legestart a anunțat aici, a fost trimis de președintele Senatului către Camera Deputaților, care ar fi prima cameră legal sesizată, conform acestei adrese.

Mai exact, inițiatorii au sesizat Senatul mai întâi, deși competența era a Camerei Deputaților, ca primă cameră parlamentară. Astfel că proiectul a mai pierdut 30 de zile în Senat și așteaptă acum, până pe 9 decembrie, avizele Guvernului și comisiilor de specialitate, pentru a intra la vot.

Proiectul legislativ modifică actele normative care se referă separat la compensația de chirie acordată militarilor și polițiștilor, mai exact Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului și Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare.

Actul normativ este argumentat prin faptul că instituțiile nu mai au bani pentru contrucția unor locuințe de serviciu, astfel că se alocă prea multe fonduri pentru chirie, iar cei care fac credit imobiliar, deși nu sunt încă proprietari de facto ai locuințelor, nu mai primesc compensația.

Art. I – La art. 31 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, alin. (1) va avea următorul cuprins:

“(1) Polițistul numit în prima funcție sau mutat în interesul serviciului într-o altă localitate decât cea în care își are domiciliul și care nu deține locuință proprietate personală în acea localitate, nici el și nici soția/soțul, în situația în care nu i se poate asigura spațiu de locuit corespunzător, are dreptul la compensație pentru chirie sau plata ratei/fracțiuni din rata unui împrumut contractat în vederea achiziționării unei locuințe, în cuantum de până la 50% din salariul de bază.”

Art. II – La art. 201 din Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, alin. (1) – (3) se modifică astfel:

“(1) Cadrele militare în activitate numite în prima funcție sau mutate în interesul serviciului într-o altă garnizoană decât cea în care își au domiciliul și care nu dețin locuință proprietate personală în acea garnizoană, nici ei și nici soțiile sau soții acestora, în situația în care  nu li se poate asigura un spațiu de locuit corespunzător, au dreptul la o compensație lunară pentru chirie sau plata unei rate/fracțiuni din rata unui împrumut contractat în vedrea achiziționării unei locuințe, în cuantum de până la 50% din solda lunară.”

Cuantumurile concrete ale acestor drepturi, precum și alte condiții de acordare a acestora vor fi stabilite prin hotărâre de guvern, la propunerea ministrului Apărării, mai prevede proiectul de lege.

Ai nevoie de Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului sau de Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare? Le poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI sau AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu