23 August, 2017

UPDATE: Peste 8.000 de reţete electronice au fost prescrise până pe 10 iulie

Un număr de 8.521 de reţete electronice au fost prescrise şi validate până pe data de 10 iulie şi au fost eliberate 1.005 reţete, a declarat dr. Marius Filip, medicul şef al CNAS, potrivit Agerpres.

“În ziua de 10 iulie, au fost eliberate 622 de reţete. Este evoluţia pe care o aşteptam după repetatele întâlniri şi discuţii pe care le avem de dezvoltare a softurilor, în special la farmacii”, a menţionat dr. Marius Filip.

Reţeta electronică pentru prescrierea medicamentelor a fost introdusă luni, 2 iulie.

Medicii pot prescrie medicamentele atât pe reţetă electronică, cât şi clasic, ca până acum, iar de la 1 ianuarie 2013 prescrierea medicaţiei se va face numai în format electronic.

Sursa: Agerpres

———————————

Articol iniţial

Reţeta electronică va fi introdusă de luni, 2 iulie, informează Mediafax. Sistemul îşi propune ca, până la sfârşitul acestui an, cel puţin 80% din reţete să fie în noul format, trecerea completă la sistemul electronic fiind prevăzută pentru 1 ianuarie 2013, când prescrierea electronică şi eliberarea medicamentelor compensate se vor face exclusiv în sistemul prescripţiei electronice (online şi offline).

Reducerea la jumătate a timpului petrecut la farmacie, creşterea performanţei in sistemul de sănătate, ceea ce va aduce la buget economii de cel puţin 10%, sunt avantaje ale prescripţiei electronice, în opinia noului şef al CNAS, dr. Doru Bădescu.

Miza acestui sistem este uriaşă, în condiţiile în care valoarea medie a unei reţete în 2011 a fost de 130,9 lei, la o medie de aproximativ două reţete anual pe cap de locuitor. Odată cu introducerea acestui sistem, CNAS va primi raportări electronice, uşor de verificat, atât de la medici, cât şi de la farmacişti, astfel încât va putea compara dacă ceea ce prescriu medicii se regăseşte în ceea ce farmaciile eliberează la preţuri compensate. Până acum, ar fi fost necesară o armată de oameni pentru orice verificare, deoarece reţetele medicilor sunt arhivate şi stocate pe hârtie.

Pentru pacient, noul sistem înseamnă că va primi tot o reţetă, emisă electronic, însă boala nu va mai fi menţionată explicit, ci va fi înlocuită de un cod, pentru confidenţialitate. De asemenea, pacientul va putea cumpăra medicamentele fracţionat de la mai multe farmacii, reţeta electronică funcţionând în regimul a maximum şapte reţete separate. Fracţionarea se referă numai la medicamentele luate separat, nu şi la cantitatea unui medicament.

Un alt avantaj va fi acela că pacientul va sta mai puţin la coadă în farmaciile echipate cu cititorul de cod de bare, respectiv un minut si jumătate în medie, faţă de 5-6 minute în actualul sistem.

În opinia preşedintelui CNAS, rolul medicului este să explice reţeta şi să dea denumirea şi preţul medicamentului, astfel încât pacientul să aibă o gamă mai largă de opţiuni, inclusiv generice.

Iniţiativa permite de asemenea pacienţilor să intre în posesia medicamentelor la orice farmacie – din judeţul de reşedinţă, deocamdată.

Practic, pacientul poate să găsească un preţ mai bun şi mai aproape de casă“, spune dr. Bădescu.

Medicii vor fi stimulaţi să treacă rapid la utilizarea reţetei electronice, astfel că aceia care reuşesc să utilizeze acest sistem în peste 70% din cazuri primesc 100 lei pe lună. Dr. Doru Bădescu apreciază că şi “greşelile se vor micşora”, mai ales că până la sfârşitul anului CNAS intenţionează ca “sistemul să includă şi recomandări, dozări şi corelaţii între indicaţii şi contraindicaţii, care vor ajuta medicul în momentul prescrierii”.

Estimările CNAS sunt, ca în prima lună, să se ajungă la aproximativ 10% din reţete prescrise şi eliberate în noul sistem, urmând ca în 2-3 luni să se ajungă la aproximativ de 40-50%. Din totalul de 11.000 medici de familie, peste 90% au certificate digitale, fapt care le va permite emiterea reţetelor compensate în sistemul electronic.

Sursa: Mediafax

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu