20 Februarie, 2018

UPDATE: Noutăţi privind beneficiile de asistenţă socială

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a anunţat aprobarea noilor reglementări referitoare la acordarea beneficiilor de asistenţă socială, prevăzute în Ordonanţa de Urgenţă nr. 124/2011, conform unui comunicat postat pe site-ul instituţiei.

În cadrul dezbaterilor susţinute ieri, 25 septembrie 2012, au fost propuse şi aprobate o serie de amendamente cu care Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale a fost de acord. Acestea urmăresc ca linii principale de interes raportarea beneficiilor de asistență socială la indicatorul social de referinţă şi plata taxelor și impozitelor locale către bugetele locale de către persoanele care sunt îndreptățite la beneficii sociale.

Primul aspect prioritar, vizat de amendamente, face referire la flexibilizarea condiției de achitare a impozitelor și taxelor locale. În acest sens, verificarea se va face doar în cazul familiilor și persoanelor singure care au dreptul stabilit de cel puțin 6 luni, familiile monoparentale fiind excluse de la această verificare. Mai mult, beneficiarilor de ajutor social li se va acorda o perioadă de graţie de 60 de zile în care pot fi plătite datoriile către bugetele locale, perioadă pe parcusul căreia aceştia îşi vor primi dreptul.

De asemenea, printr-un alt amendament este vizată stabilirea cuantumului indemnizației pentru creșterea copiilor la 85% din media veniturilor nete ale persoanei. Sunt menţinute însă limitele maxime reglementate în prezent, respectiv 1200 lei pentru concediul până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani și 3400 lei pentru concediul până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an.

Totodată, stimulentul de inserție va fi acordat și persoanelor care au optat pentru concediul până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani.

În acelaşi timp, potrivit MMFPS, va fi eliminată limitarea la trei nașteri a situațiilor pentru care se acordă concediul și indemnizația de creștere a copiilor și va fi acordată indemnizația pentru creșterea copiilor pentru toate situațiile care conduc la acordarea acestui drept.

Nu în ultimul rând, amendamentul final prevede acordarea sumei suplimentare de 600 lei, pe perioada suprapunerii cazurilor în care persoana se află cu un copil în perioada de concediu şi indemnizaţie în baza OUG nr. 148/2005 și naște/adoptă/ia în plasament sau tutelă un copil, în baza OUG nr. 111/2010. Această reglementare va asigura aplicarea unitară a Deciziei Curții Constituționale nr. 495/2012 și va avea efecte doar pentru situațiile beneficiarilor aflaţi în plată sau pentru cele care se vor produce după adoptarea legii.

Bugetul suplimentar prevăzut este estimat la aproximativ 11 milioane de lei pentru anul 2012 şi 67 milioane de lei pentru 2013.

Numărul beneficiarilor aflaţi în plată la ora actuală se ridică la un total de 153.090 de persoane, dintre care 20,52% au venituri de peste 1500 lei, 33,12% sunt cu venituri cuprinse între 600 și 1500 lei, iar restul de 46,36% reprezintă persoane fără venituri, respectiv persoane care au perioada de 12 luni constituită din perioade asimilate (eleve, studente, persoane aflate în şomaj, persoane care îşi însoţesc soţul/soţia  în misiune permanentă în străinătate etc.).

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu