21 Septembrie, 2017

UPDATE: Judecătorii CCR vor beneficia de imunitate sporită

Camera Deputaţilor a adoptat, în urmă cu puţin timp, proiectul de lege care oferă imunitate sporită judecătorilor Curţii Constituţionale a României (CCR). Aceştia nu vor mai putea fi urmăriţi penal, reţinuţi, arestaţi, percheziţionaţi sau trimişi în judecată penală decât cu încuviinţarea plenului CCR, la cerea ministrului justiţiei, sesizat de procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ.

Mai mult, încuviinţarea se dă cu votul a două treimi din numărul judecătorilor CCR, după ascultarea judecătorului în cauză.

În actuala formă a Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, judecătorii CCR nu pot fi arestaţi sau trimişi în judecată penală decât cu aprobarea Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, al Senatului sau a Preşedintelui României, după caz, la cererea procurorului general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ.

Aşadar, în cazul aprobării şi publicării acestor modificări legislative în Monitorul Oficial, pe lângă arestare sau trimitere în judecată, judecătorii Curţii Constituţionale nu vor mai putea fi nici urmăriţi penal, reţinuţi sau percheziţionaţi. În plus, dispunerea acestor măsuri se va face cu încuviinţarea plenului CCR, fără implicarea Parlamentului sau Preşedinţiei.

Potrivit expunerii de motive, „imunitatea propusă constituie cea mai eficienţă garanţie că judecătorii Curţii Constituţionale îşi pot exercita rolul conferit de legea fundamentală, fără constrângeri sau presiuni”.

Proiectul de act normativ a fost trecut cu 178 de voturi „pentru”, 39 „împotriva” şi 51 de abţineri, urmând a fi trimis către Senat.

Ai nevoie de Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu