25 Iunie, 2019

UPDATE: Hotărârea Guvernului de stabilire a zilelor de 24 şi 31 decembrie ca zile libere a fost publicată în Monitorul Oficial

În Monitorul Oficial nr. 0804 din 29.11.2012 a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 1123/2012 pentru stabilirea zilelor de 24 şi 31 decembrie 2012 ca zile libere. Prin actul normativ adoptat, în datele de 24 şi 31 decembrie 2012 se acordă zile libere pentru salariaţii din sectorul public. Aceste zile se recuperează, prin desfăşurarea activităţii în zile de sâmbătă din datele de 12 şi 19 ianuarie 2013.

* Cui nu se aplică hotărârea ?

Nu se acordă zile libere pentru salariaţii din sectorul public, ce prin natura activităţii necesită continuitatea activităţii.

Nici în sistemul judecătoresc, magistraţii şi personalul aferent, nu au zile libere pentru procesele stabilite în datele 24 şi 31 decembrie 2012. Participanţii la aceste procese (din sistemul public) nu beneficiază nici ei de schimbarea programului.

* Ce alte categorii de salariaţi nu beneficiază de schimbarea programului ?

Nu beneficiază de modificarea programului nici salariaţii din unităţile de Trezorerie a statului. Aceştia vor desfăşura activitatea de închidere a exerciţiului bugetar 2012, conform instrucţiunilor şi normelor metodologice ce se vor adopta în acest sens prin ordin al Ministrului Finanţelor Publice.

Reţinem faptul că este foarte probabil ca în 31.12.2012 să nu se lucreze cu publicul şi nici să nu se efectueze plăţi de către trezorerie, chiar dacă salariaţii sunt la serviciu, în acest sens având în vedere procedurile de lucru din anii precedenţi.

* Cum se aplică actul normativ de către salariaţii din sectorul privat ?

Hotărârea de guvern lasă la latitudinea partenerilor sociali aplicarea acestor modificări de program.

Dacă părţile, fie angajatorii, fie salariaţii, nu reuşesc să stabilească de comun acord modificarea programului de lucru, atunci zilele de 24 şi 31 decembrie 2012 sunt zile lucrătoare şi activitatea se desfăşoară conform programului deja agreat.

În cazul în care se decide lucrul în zilele de sâmbătă 12 şi 19 Ianuarie 2013, desfăşurarea activităţii în aceste zile nu presupune un timp liber suplimentar acordat de angajator.

Despre autor  ⁄ Adrian Benţa

Adrian Benta este membru al Camerei Consultanților Fiscali (2007), auditor financiar stagiar, membru CAFR (2010). Are o experienţă de peste 13 ani în conducerea contabilităţii şi fiscalitatea societăţii comerciale şi conduce un cabinet propriu de consultanţă fiscală. Contact: adrian@bentaconsult.ro.

Fara comentarii

Scrie un comentariu