19 Februarie, 2018

UPDATE: Guvernul a adoptat ordonanţa privind reducerea arieratelor din economie

În cadrul şedinţei Guvernului susţinute ieri, 30 ianuarie 2013, a fost aprobat proiectul de ordonanţă a Ministerului Finanţelor Publice privind reglementarea unor măsuri pentru reducerea unor arierate din economie, precum şi alte măsuri financiare în anul 2013.

Conform informaţiei de presă publicate pe site-ul Guvernului, Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvern stabileşte că, prin excepţie de la prevederile art. 49 din Legea nr. 273/2006, ordonatorii de credite ai bugetelor locale ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale care înregistrează arierate la data de 31 ianuarie 2013 sunt obligaţi să diminueze volumul acestora cu cel puţin 85% până la data de 31 martie 2013.

În cazul nerespectării acestor obligaţii, directorii DGFPJ, respectiv al DGFPMB, sistează alimentarea, atât cu cote defalcate din impozitul pe venit, cât şi cu sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, pentru echilibrarea bugetelor locale.

La finele anului 2012, arieratele înregistrate de unităţile administrativ-teritoriale se cifrau la peste 800.000 mii lei.

Ordonanța mai prevede ca unitățile administrativ-teritoriale să poată contracta, în condițiile legii, de la MFP, până la 29 martie 2013, împrumuturi din vărsăminte din privatizare pentru achitarea arieratelor. Aceste sume vor fi utilizate exclusiv pentru achitarea arieratelor, putându-se asigura deblocarea activităţii furnizorilor de bunuri, servicii şi lucrări.

Actul normativ prevede, de asemenea, contractarea unui împrumut în suma de 3.600 mii lei de către Compania Naţională UNIFARM S.A., sumă necesară achiziţionării unor medicamente a căror lipsă are consecinţe grave asupra stării de sănătate a populaţiei.

Consultă proiectul de ordonanţă MFP! Click aici!

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu