20 Aprilie, 2019

UPDATE: Au intrat în vigoare noile modificări ale Codului Audiovizualului! Ce măsuri radicale a adoptat CNA-ul?

Modificările aprobate joi de CNA în Codul Audiovizualului au intrat în vigoare odată cu publicarea Deciziei nr. 141/2013 în Monitorul Oficial nr. 179 din 1 aprilie 2013.

Aceste modificări sunt destul de semnificative, cele mai multe fiind făcute pentru protejarea minorilor.

MODIFICĂRILE

Violenţa din şcoli, scoasă de pe micile ecrane

În primul rând, vor fi limitate ştirile sau relatările referitoare la violenţa din instituţiile de învăţământ. Acestea vor putea fi difuzate la tv numai împreună cu punctul de vedere al conducerii şcolii şi cu acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali ai minorului.

De asemenea, televiziunile nu vor mai putea să afişeze adresele paginilor de Internet unde aceste imagini sunt postate.

Emisiunile care exploatează aspectele de viaţă imorale, indecente, mutate după 24:00

În al doilea rând, vor fi limitate emisiunile care exploatează aspecte imorale sau indecente din viaţa intimă a unei persoane. Acestea vor putea fi difuzate numai in intervalul orar 24:00 – 06:00, cu acordul scris al persoanei.

ALTE MODIFICĂRI

Reality show-urile, obligate să anunţe când difuzează “ficţiune”

Un alt articol nou al Codului Audiovizualului prevede că orice emisiune de tip reality show al cărei scenariu se bazează pe fapte sau situaţii reale din viaţa unor persoane, dar care conţine şi elemente de ficţiune, va fi semnalat prin menţiunea“Acest program este o ficţiune”.

Fără jocuri de noroc în intervalul orar 06:00 – 23:00

La articolul 18 a apărut o nouă completare: punctul “e”, care prevede că jocurile de noroc nu pot fi difuzate în intervalul 06:00 – 23:00.

Programele interzise sub 15 ani, mutate după 23:00

Articolul 24, alineatul (1) a fost modificat astfel încât programele interzise sub 15 ani să fie difuzate după ora 23:00. Înainte puteau fi difuzate după ora 22:00.

Programele interzise sub 18 ani, mutate după 01:00

Articolul 25, alineatul (1) a fost şi el modificat: programele interzise sub 18 ani au fost mutate după ora 01:00. Înainte puteau fi difuzate după ora 24:00.

Despre autor  ⁄ Redacţia

Materialele semnate de redacţia LegeStart reprezintă un efort comun de vă oferi informaţii de interes general din multiple domenii, strânse de echipă sau prezentate de partenerii noştri.

Comentarii

 • Răspunde
  Flory
  aprilie 3 2013

  Mi se par de bun simt aceste modificari. Nu cred insa ni se va schimba major perceptia asupra mass/media de la noi din tara.

  • Răspunde
   aprilie 3 2013

   trebuie sa existe un efect, altfel vom arunca televizoarele pe geam in curand.

Scrie un comentariu