25 Februarie, 2018

UPDATE: A fost publicat actul normativ privind acordarea salariilor compensatorii în cazul disponibilizărilor!

În ultima zi a lunii aprilie a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 251/2013 actul normativ prin care se reglementează acordarea salariilor compensatorii în cazul disponibilizărilor, pentru următorii 5 ani. Astfel, prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 36/2013, privind aplicarea în perioada 2013—2018 a unor măsuri de protecție socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare, se continuă iniţiativa lansată în 2006 de către Ministerul Economiei, expirată la 31 decembrie 2012.

Potrivit noului act, pot beneficia de prevederile ordonanței de urgență numai persoanele care au încheiat contracte individuale de muncă pe durată nedeterminată cel puțin 36 de luni înainte de data concedierii.

Persoanele disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza unui plan de disponibilizare, beneficiază de următoarele drepturi:

a) indemnizație de șomaj, stabilită potrivit reglementărilor legale în vigoare;

b) venit lunar de completare;

c) plăți compensatorii acordate de către operatorii economici din bugetele de venituri și cheltuieli ale acestora, în conformitate cu prevederile contractelor colective sau individuale de muncă aplicabile, respectiv încheiate la nivelul fiecărui operator economic.

disp1
Sursa foto: Lege5.ro

Venitul lunar de completare
se stabilește odată cu indemnizația de șomaj și este egal cu diferența dintre câștigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât câștigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul Național de Statistică, și nivelul indemnizației de șomaj.

De asemenea, în cadrul actului se precizează că venitul de completare se acordă lunar pe perioade stabilite diferențiat, în funcție de vechimea în muncă a persoanelor concediate, după cum urmează:

a) 12 luni, pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 ani și până la 10 ani;

b) 20 de luni, pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 ani și până la 15 ani;

c) 22 de luni, pentru salariații care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 ani și până la 25 de ani;

d) 24 de luni, pentru salariații care au o vechime în muncă de cel puțin 25 de ani.

După încetarea plății indemnizației de șomaj, conform Legii nr. 76/2002, persoanele beneficiază, până la încheierea perioadei prevăzute mai sus, de un venit lunar de completare egal cu diferența dintre câștigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât câștigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul Național de Statistică, și nivelul indemnizației de șomaj la data încetării plății indemnizației de șomaj.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 36/2013 poate fi consultată integral şi gratuit pe Lege5.ronoul serviciu online de documentare legislativă realizat de Indaco Systems.

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Un comentariu

  • Răspunde
    magda
    noiembrie 14 2014

    Buna ziua!
    As dori sa va intreb daca prevederile acestei legi se aplica si la disponibilizatii de la Mechel Targoviste din luna aprilie 2013, care aveau prevazute in actele de disponibilizare si acordarea a 3 salarii , dar care nici pana in ziua de astazi (14.11.2014) nu au primit nici un ban. In perioada se somaj (1 an) s-a primit doar suma aferenta somajului, Perioada de somaj s-a terminat, iar ei nu au nici un fel de venit , mai cu seama ca multi au peste 55 ani si nu au gasit un alt loc de munca.La aceasta categorie de oameni chiar nu se mai gandeste nimeni. Ei chiar au de primit bani, care le-ar asigura hrana zilei de maine. Ce sa mai vorbim de venitul de completare de care nu a auzit nimeni….

Scrie un comentariu