24 August, 2019

UPDATE: 3.000 de bilete de tratament balnear eliminate în acest an

Actul normativ care reglementează reducerea numărului de bilete pentru tratamente balneare a fost publicat în Monitorul Oficial din data de 25 martie 2013, după ce, în urmă cu aproximativ o săptămână, Ministerul Muncii a făcut public proiectul de Hotărâre.

În cadrul documentului se propunea  scăderea numărului de bilete de tratament balnear pentru acest an cu peste 3.000. Astfel, dacă în cursul anului trecut au fost alocate 53.499 de astfel de bilete (H.G. nr. 150/2012), în 2013 vor fi disponibile un număr de maxim  50.352 de locuri la tratament balnear, repartizate pe maxim 16 serii de trimitere.

De asemenea, potrivit Hotărârii nr. 110/2013 privind acordarea prestațiilor sub forma biletelor de tratament balnear, pentru anul 2013, prin sistemul organizat și administrat de Casa Națională de Pensii Publice, la numărul de locuri precizat anterior, se adaugă, până la nivelul sumelor prevăzute cu aceasta destinaţie în bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2013, numărul de locuri la tratament balnear contractat cu alţi operatori economici interesaţi. Acest număr se va stabili după atribuirea contractelor, în funcţie de preţurile  ofertate pe bilet.

Totodată, vor fi acordate gratuit bilete de tratament balnear categoriilor de persoane beneficiare ale prevederilor unor legi speciale, cu caracter reparatoriu, numărul acestora urmând a se stabili prin aplicarea unei cote de maximum 15% din totalul numărului de bilete.  

Trebuie reţinut aspectul potrivit căruia, în perioada unui an calendaristic, persoana îndreptăţită poate beneficia de un singur bilet de tratament.

Pot beneficia de tratament balnear, în condiţiile legii, persoanele care au calitatea de:

-  pensionar al sistemului public de pensii;

-  asigurat al sistemului public de pensii;

- beneficiar al prevederilor unor legi speciale, care reglementează dreptul la bilete de tratament balnear.

Distribuirea şi decontarea biletelor de tratament balnear se face de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii.

Sursa: Monitorul Oficial

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu