18 Februarie, 2018

Unele prevederi referitoare la contractul de muncă pe durată determinată ar putea fi schimbate

Potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere publică la Senat, unele prevederi din Codul muncii care fac referire la contractul individual de muncă pe durată determinată ar putea fi schimbate.

Astfel, se propune ca un contract pe durată determinată să poată fi prelungit şi după expirarea termenului iniţial, cu acordul scris al părţilor, de cel mult două ori la rând. Acest lucru va trebui făcut în interiorul perioadei maxime de 36 de luni.

Atunci când un contract de muncă pe durată determinată se va încheia, angajatorul va fi obligat să:

- desfiinţeze postul (când intervine încetarea de drept la data expirării contractului);
- menţină postul şi să-l scoată la concurs, pentru a încadra pe acesta o persoană pe durată nedeterminată (când intervine încetarea de drept la data expirării contractului);
- modifice contractul astfel încât să fie pe durată nedeterminată.

În proiect se mai prevede şi că angajatorului îi va fi interzis să încadreze în muncă (cu contract pe durată determinată) pe acelaşi post mai mult de trei persoane.

De asemenea, dacă un angajator va încheia un contract de muncă pe durată determinată încălcând prevederile articolului 82 (articolul vizat spre modificare de acest proiect) din Codul muncii, respectiv pentru activităţi cu caracter permanent, se va considera că actul a fost încheiat pe durată nedeterminată.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Codului muncii poate fi consultat integral AICI (fişier PDF).

Sursa: Senatul României / Foto: Sxc.hu

comentarii

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Fara comentarii

Scrie un comentariu