Un sistem al pensiilor ocupaţionale ar putea fi introdus în România până în 2016, persoanele care vor putea să beneficieze de acesta fiind agricultorii, militarii, medicii, avocaţii, magistraţii — adică cei care au suferit de pe urma dispariţiei pensiilor speciale.
Ministrul muncii, Rovana Plumb, a declarat zilele trecute că „trebuie să rediscutăm şi să vedem şi cu organismele internaţionale, dar, în special, din punctul meu de vedere, cu tot ce înseamnă parteneri sociali, pentru că discutăm aici de sector, de ramură, de unitate, în aşa fel încât să vedem dacă nu putem să mergem la un plafon maximal chiar până la 50% din venitul sau salariul pe care îl obţine cetăţeanul”.
Conceptul pensiilor ocupaţionale presupune ca angajatorul şi sindicatele / reprezentanţii salariaţilor să fie implicaţi în asigurarea pensiilor pentru salariaţi. Aceştia vor decide împreună cu angajaţii cum să arate planul de pensie privată, care poate fi aplicat la nivel de angajator sau de ramură.
Ulterior, angajatorul şi salariaţii selectează un administrator pentru fondul de pensie, cu care se va negocia direct nivelul contribuţiilor, comisioanele, modul de plată a contribuţiilor şi strategia de investiţii. Important faţă de celelalte sisteme de pensii private facultative este posibilitatea de stabilire a contribuţiilor, comisioanelor şi a strategiei de investiţii, faţă de celelalte sisteme unde participarea se reduce la aderarea la schema existentă de pensii.
Pensiile ocupaţionale pot prelua rolul de mecanism de economisire pe termen lung pentru fiecare ramură economică, în administrarea cărora sunt direct implicaţi angajatorii şi sindicatele, ceea ce creşte responsabilitatea individuală pentru economisirea pe termen lung.
Totuşi, un aspect ce trebuie avut în vedere, în special pentru schemele mici, la nivelul angajatorului, este faptul că, numărul participanţilor fiind limitat, creşte nivelul comisioanelor de administrare, facând ca randamentul să fie mai mic decât în cazul fondurilor de pensii private obligatorii care au un număr ridicat de participanţi.
——————————(P)——————————
Legislaţia românească este accesibilă în Lege5 – soft de documentare legislativă disponibil în variantele OnlineDesktop şi Mobile.
Destinat atât specialiştilor, cât şi novicilor, Lege5 este bazat pe un motor de căutare performant şi uşor de folosit. Totodată, Lege5 oferă o bază de date (actualizată constant) ce acoperă atât legislaţia românească şi europeană, cât şi jurisprudenţa românească şi europeană. Baza include gratuit toate documentele publicate în Monitorul Oficial, dar şi achiziţii publice, modele şi formulare.
Află mai multe despre Lege5 de AICI.

L5S

Foto articol: Sxc.hu

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here