19 Octombrie, 2019

ULTIMĂ ORĂ: Split TVA, aplicat doar de companiile care au contract cu statul

În urmă cu puţin timp, în Comisia de buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital a Senatului a fost adoptat un amendament potrivit căruia sistemul de plată defalcată a TVA va fi obligatoriu doar pentru companiile care au relaţii comerciale cu statul, pentru restul firmelor split TVA fiind opţional. Reglementarea este prevăzută în proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 23/2017, Senatul fiind prima camera sesizată.

În acest context, “doar societăţile comerciale înregistrate ca plătitoare de TVA şi care au relaţii contractuale cu statul vor fi obligate să spliteze plata TVA, indiferent de ponderea respectivelor contracte publice în cifra de afaceri, celelalte companii – care nu au relaţii contractuale cu statul – fiind lăsate să aplice opţional măsura.”, precizeaza Ziarul Financiar. Rămâne de văzut însă în ce măsură acest amendament va rămâne în picioare, Camera Deputaţilor având calitatea de for decizional.

Despre split TVA

Sunt obligate să aplice sistemul de plată defalcată a TVA persoanele impozabile, instituțiile publice. Prin persoane impozabile din punctul de vedere al TVA, înțelegem toate societățile, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA, societăți naționale, regii autonome, respectiv persoanele fizice ce desfășoară activități independente sau profesii libere, dacă sunt înregistrate în scopuri de TVA.

Acest sistem este obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2018, pentru facturi emise și avansuri încasate după data de 1 ianuarie 2018. În perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2017, sistemul se aplică opțional de către persoanele ce au obligația aplicării plății defalcate a TVA.

Mai multe pe acest subiect puteţi afla accesând următoarele articole:

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu