20 Septembrie, 2017

Ultima decizie a Curţii Constituţionale privind OUG nr. 13/2017: Sesizarea Avocatului Poporului, respinsă

Astăzi Curtea Constituţională a României (CCR) a analizat sesizarea Avocatului Poporului privind neconstituţionalitatea Ordonanţei de urgenţă nr. 13/2017 referitoarea la modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală. Sesizarea a fost respinsă ca inadmisibilă deoarece actul normativ a fost abrogat, deci nu mai exista, potrivit declaraţiilor Preşedintelui CCR, citat de Hotnews.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Avocatul Poporului vinerea trecută, pe 3 februarie 2017, printre criticile de neconstituţionalitate ridicate se numără şi:

  • neîndeplinirirea cerințelor referitoare la existența urgenței și a cazului excepțional care să permită adoptarea unei astfel de ordonanțe de urgență;
  • Guvernul nu definește, în cuprinsul actului normativ, ce înseamnă vătămarea gravă, certă și efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, apărută în cazul prejudiciilor mai mici de 200.000 de lei;
  • Guvernul face trimitere numai la actele administrative individuale și exceptează de la abuzul în serviciu adoptarea legilor și, în general, a actelor normative.

Vă reamintim că ieri CCR a respins cele două sesizări înainte de Preşedintele României şi de către Consiliul Superior al Magistraturii privind neconstituţionalitatea OUG nr. 13/2017. Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 13/2017, urma să aducă modificări importante în legislaţia penală, aplicabile de sâmbăta aceasta– 11 februarie 2017, însă datorită mişcărilor din spaţiul public, Guvernul a hotărât abrogarea actului normativ duminica trecută, prin OUG nr. 14/2017. Printre cele mai importante modificări se numărau introducerea pragului de 200.000 de lei de la care se aplica pedeapsa pentru abuzul în serviciu şi abrogarea prevederilor referitoare la neglijenţa în serviciu. 

Ai nevoie de Codul penal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu