Ministerul Turismului propune TVA de 5% pentru cazare, servicii de restaurant şi catering și redevențe zero pentru apa geotermală și apa minerală natural utilizată pentru consumul populației la buvetele publice. Conform unui comunicat postat pe pagina instituției, domeniile vizate pentru aplicarea acestei măsuri de reducere a cotei de taxă pe valoarea adăugată sunt:

  • cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping;
  • serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decât berea;
  • activităţile sportive, recreative si distractive.

Astfel, turismul va avea cea mai scăzută cotă de TVA dintre toate sectoarele economiei, TVA actuală fiind de 9%.

În plus, Ministerul Turismului va întocmi Legea turismului, prin care vor fi redefinite serviciile din domeniu, astfel încât țara noastră să fie promovată ca destinație turistică de interes și să își crească numărul de turiști români și străini.

Un prim pas este adoptarea măsurilor privind turismul balnear, prin redevențe zero pentru apa geotermală și apa minerală natural utilizată pentru consumul populației la buvetele publice. Conform datelor oficiale, țara noastră se numără printer primele state europene care dețin izvoarele termale şi minerale benefice pentru sănătatea populației. În plus, autoritățile locale și societățile comerciale vor putea accesa bani din fondul de investiții, banii destinați special dezvoltării și modernizării statiunilor balneare, un memorandum de descentralizare fiind deja adoptat de Guvern.

Estimarea Guvernului pentru dezvoltarea turismului balnear prevede investiții de minim 1 miliard de euro prin proiecte în următorii 10 ani, iar planul de acțiune pentru implementarea TVA de 5% este pentru perioada septembrie-decembrie 2018.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here