26 Februarie, 2018

Tratamentul fiscal din punct de vedere a TVA în cazul unei lucrări de reparaţie a unei clădiri

În cadrul webinarului „Modificări legislative în domeniul Codului fiscal”, în care s-a vorbit despre TVA,  utilizatorii au avut ocazia să pună întrebări lectorului.

Webinarul „Modificări legislative în domeniul Codului Fiscal” – TVA a fost susţinut de Daniela Tănase, Şef serviciu, Direcţia Legislaţie Impozite Indirecte TVA, Ministerul Finanţelor Publice.

Întrebarea utilizatorului:

O persoană impozabilă deține o clădire achiziționată în anul 2000 de la o persoană fizică. În anul 2010, societatea  efectuează lucrări de reparații ale clădirii care nu depășesc 20% din valoarea fiscală a construcției, în baza unei autorizații de construire pentru intervenții la clădire existentă.

Pentru partea de materiale și manoperă utilizate la lucrările efectuate în baza autorizației de construire, persoana impozabilă deduce T.V.A. Astfel, având în vedere caracterul neutru al T.V.A., care este tratamentul fiscal din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugată (operațiune impozabilă sau scutită) în următoarele situații:

SITUAȚIA 1: Se renovează și acoperișul clădirii (șarpanta) în interiorul căreia se amenajează spații de locuit. Ulterior, întreaga clădire este vândută unui singur cumpărător.

SITUAŢIA 2: Se renovează și acoperișul clădirii (șarpanta) în interiorul căreia se amenajează spații de locuit, care ulterior sunt vândute unor salariați.

Răspunsul specialistului:

În situaţia în care se renovează şi acoperişul clădirii şi se amenajează spaţii de locuit, trebuie văzut dacă, în lumina noilor modificări, este vorba de transformări care depăşesc 50% din valoarea părţii de clădire, respectiv podului, mansardei. În situaţia în care se depăşeşte această valoare, se consideră că este vorba de etape de construcţie nouă, care va fi vândută în regim de taxare. Dacă nu, se vinde în regim de scutire.

În situaţia în care toată clădirea este vândută unui singur cumpărător, trebuie stabilit dacă aceste lucrări, care s-au făcut asupra construcţiei, depăşesc valoarea de 50% . Dacă nu depăşesc 50%, atunci nu se pune problema unei construcţii noi. Evaluarea de 20% vizează numai efectuarea ajustărilor de taxă, nu şi încadrarea unei construcţii într-o categorie sau alta, deci în categoria de construcţie nouă sau veche.

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu