16 Februarie, 2019

Tranziţia la televiziunea digitală terestră: Cum se acordă licenţele şi care sunt costurile?

Tranziţia de la televiziunea analogică terestră la televiziunea digitală terestră trebuie finalizată în România până pe 17 iunie 2015. În acest sens, în ultima perioadă de timp a fost pregătit cadrul legislativ necesar.

Recent, a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 86/2014 privind acordarea licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru de televiziune.

Prin acest act normativ se stabilesc următoarele:

modul de desfăşurare a procedurii de selecţie şi a condiţiilor de acordare a licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru;
cuantumul taxei de licenţă pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio în banda de frecvenţe radio 174-216 MHz, în vederea obţinerii licenţei;
cuantumul taxei de licenţă pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio în banda de frecvenţe radio 470-790 MHz, în vederea obţinerii licenţelor;
stabilirea cuantumului taxei de licenţă pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio, în vederea obţinerii licenţelor regionale/locale.

Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 86/2014, drepturile de utilizare a frecvenţelor radio menţionate mai sus se vor acorda prin procedură de selecţie competitivă (adică prin licitaţie — conform art. 28 alin (2) din OUG nr. 111/2011).

Pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio conferite prin licenţa trecută la al doilea punct de mai sus, trebuie să fie respectate prevederile din punctul 3.2.1 din Strategia privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră (caseta foto de mai jos).

3.2.1.3.2.1._2

Cei care vor participa la procedura de selecţie trebuie să îndeplinească criteriile de calificare şi să depună scrisoarea de garanţie bancară (conform cu prevederile caietului de sarcini).

Prin actul normativ publicat recent se stabileşte că taxa de licenţă pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio menţionate la punctele 2 şi 3 de mai sus este echivalentul în lei a 300.000 de euro, iar taxa pentru licenţele regionale/locale este echivalentul în lei al unor sume cuprinse între 1000 şi 12.000 de euro (taxele exacte pot fi găsite AICI).

În termen de 90 de zile calendaristice de la anunţarea câştigătorilor licitaţiei, aceştia vor transmite Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) o copie a dovezii achitării taxelor de licenţă. Depăşirea termenului este echivalentă cu decăderea din drepturile câştigate şi executarea scrisorii de garanţie bancară.

Taxele de licenţă se vor achita la cursul de schimb BNR valabil pentru ziua plăţii.

***

În ţara noastră, tranziţia de la televiziunea analogică terestră la televiziunea digitală terestră se va finaliza până la data de 17 iunie 2015.

Potrivit Strategiei privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră şi implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel naţional, România poate să implementeze la nivel naţional patru multiplexe digitale terestre în banda UHF (ultra high frequency) şi unul în banda VHF (very high frequency). La nivel regional/local există posibilitatea alocării unor multiplexe digitale terestre suplimentare.

Unul dintre cele patru multiplexe UHF va fi acordat cu impunerea anumitor condiţii de acoperire teritorială şi de populaţie, de preluare şi transmisie “free to air” pentru posturile publice şi pentru cele private care transmit analogic terestru.

Acest proces de tranziţie trebuia finalizat în întreaga Uniune Europeană până în 2012, însă România a beneficiat de o amânare.
comentarii

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Fara comentarii

Scrie un comentariu