Camera Deputaţilor a adoptat definitiv un proiect de lege care prevede majorarea valorii nominale a tichetelor de masă de la 15,18 lei, la 20 de lei. S-au înregistrat 267 de voturi ”pentru”, niciunul “împotrivă”.

Proiectul de lege modifică art. 14 din Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare:

Art.14.- Valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăşi suma de 20 de lei la data aplicării prevederilor prezentei legi.”

Din noiembrie și până în luna martie 2020, Ministerul Muncii stabilise că tichetele de masă vor avea valoarea maximă de 15,18 lei, aceeași sumă fiind prevăzută și în 2018.

Legislația prevede că angajații pot folosi, lunar, un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile în care a fost prezent la lucru. Tichetele de masă pe suport hârtie și pe suport electronic pot fi utilizate doar pentru achitarea mesei sau pentru achiziționarea de produse alimentare. Mai exact, tichetele de masă pe suport hârtie pot fi utilizate în unități de alimentație publică, magazine alimentare, cantine-restaurant, bufete, cu care unitățile emitente de tichete de masă pe suport hârtie au contractat prestarea serviciilor respective. Tichetele pe suport electronic pot fi utilizate doar în unități de alimentație publică, magazine alimentare, cantine-restaurant, bufete, care au încheiat contracte de prestare a serviciilor reglementate de prezenta lege cu unitățile emitente de tichete de masă pe suport electronic, și trebuie să permită utilizarea, în mod exclusiv, în scopul folosirii alocației individuale de hrană.

Cei mai mulți angajatori care acordă aceste tichete preferă să acorde tichete de masă la valorea maximală, pentru că acestea sunt scutite de la plata contribuțiilor sociale (șomaj, sănătate).

Prevederile noii legi, dacă va fi promulgate, intră în vigoare la data de întâi a lunii următoare celei în care actul normativ se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ai nevoie de Legea nr. 165/2018? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here