Gurvernul a decis acordarea de tichete elevilor care provin din familii cu venituri mici, prin Ordonanța de Urgență nr. 83/2023 privind unele măsuri pentru susţinerea preşcolarilor şi elevilor dezavantajaţi care beneficiază de sprijin educaţional pe bază de tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile și luarea unor măsuri în domeniul educației.

 

Copiii din familii dezavantajate, care merg la grădiniță sau la școală (cursurile primare sau gimnaziale) vor primi anual tichete în valoare de 500 lei pentru fiecare copil, pe o perioadă de patru ani, începând cu anul școlar 2023-2024.

Aproximativ 410.000 de copii ce provin din familii cu venituri mici vor beneficia de acest sprijin în fiecare an și, astfel, vor fi încurajați să meargă la grădiniță și la școală.

Vor primi acest ajutor, copiii care vin din familii ai căror membri au venituri mici, în luna iulie a fiecărui an:

  • În cazul preșcolarilor, copiii care îndeplinesc condițiile prevăzute de Legea nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate – care au în prezent un venit pentru fiecare membru de familie de 633 de lei;
  • În cazul elevilor din învățământul primar și gimnazial, este vorba despre un venit mediu net lunar de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară, ceea ce acum înseamnă 500 de lei.

Cu tichetele sociale pentru spijin educațional se vor putea achiziționa rechizite, articole vestimentare, precum și alte obiecte necesare frecventării școlii și grădiniței. Acestea vor putea fi folosite timp de un an de la emitere, în unitățile care comercializează materiale școlare și îmbrăcăminte.

Cum pot fi obținute tichetele sociale?

Unitățile de învățământ informează părinții cu privire la condițiile de eligibilitate. Părinții completează o cerere prin care solicită sprijin educațional și precizează componența familiei. Cererea este depusă la instituțiile de învățământ, iar după verificarea eligibilității, Ministerul Educației distribuie tichetele educaționale în format electronic către școli și grădinițe, ajungând apoi la părinți.

Finanțarea va fi de 120 milioane euro și este asigurată din fonduri europene.

Vezi aici OUG 83/2023

Vezi aici Legea 248/2015

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here