22 Februarie, 2018

Termenul de preaviz în cazul concedierii. Ce facem dacă salariatul este în incapacitate temporară de muncă sau în concediu de odihnă?

Atunci când angajatorii doresc să concedieze salariații, trebuie să fie atenți și să respecte întocmai procedura privind concedierea prevăzută în Codul Muncii. În caz contrar, aceștia vor fi expuși riscului de a fi dați în judecată de foștii salariați și de a pierde procesul în instanță.

În plus, concedierea este o procedură riscantă chiar și atunci când este îndeplinită în conformitate cu legislația în vigoare, întrucât aceasta este lacunară pe alocuri și instanțele au tendința de a proteja salariații.

Astfel, în momentul inițierii unui astfel de proces de concediere, angajatorii trebuie să ia în considerare mai multe etape pentru a se încadra în limitele expres prevăzute de lege și să denote bună credință cu privire la modalitatea încetării raporturilor de muncă cu salariații.

În conformitate cu art. 75 din Codul Muncii, salariații au dreptul la un termen de preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare în următoarele cazuri de concediere:

- În cazul în care, prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, se constată inaptitudinea fizică și/sau psihică a salariatului, fapt ce nu permite acestuia să își îndeplinească atribuțiile corespunzătoare locului de muncă ocupat;
- În cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă în care este încadrat;
- Desființarea postului pentru motive ce nu țin de salariat (concediere individuală sau colectivă).

Acest termen de preaviz trebuie să se regăsească și în decizia de concediere, acesta fiind un element obligatoriu (art. 76 lit. b din Codul Muncii).

În practică, sunt două modalități prin care se acordă termenul de preaviz:

1) Fie acesta este trimis salariatului sub forma unei notificări înainte de emiterea deciziei de concediere (decizie în care se va menționa efectuarea termenului de preaviz de către salariat);
2) Fie acesta este acordat simultan cu emiterea deciziei de concediere, durata acestuia fiind expres menționată în cadrul deciziei, efectele urmând a se produce odată cu comunicarea deciziei de concediere către salariat.

Formularea art. 76 din Codul Muncii permite angajatorului folosirea oricăreia dintre cele două modalități, existând în acest sens aprecieri diferite și la nivel de instanță de judecată. Au existat aprecieri conform cărora este suficientă menționarea duratei efective a preavizului, dar și aprecieri conform cărora este necesară și includerea datei de început și a datei de sfârșit a preavizului, pentru a se putea verifica dacă la momentul emiterii deciziei de concediere a expirat sau nu termenul de preaviz sau dacă au existat suspendări a acestuia.

Atunci când termenul de preaviz este acordat salariatului sub forma unei notificări înainte de emiterea deciziei de concediere, există posibilitatea ca acesta să tergiverseze cât mai mult încetarea raporturilor de muncă prin apelarea la concediul pentru incapacitate temporară de muncă sau concediul de odihnă.

Trimiterea preavizului de concediere în timpul concediului de incapacitate temporară de muncă

În conformitate cu prevederile art. 60 alin. 1 din Codul Muncii, concedierea nu poate fi dispusă pe durata incapacității temporare de muncă, stabilită prin certificat medical. Astfel, în acest caz, contractul individual de muncă este suspendat de drept (art. 50 lit. b din Codul Muncii) și, în consecință, termenul de preaviz va fi suspendat și el (art. 75 alin. 3 din Codul Muncii).

Atenție! Interdicțiile privind concedierea în timpul concediului pentru incapacitate temporară de muncă nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare, a falimentului sau a dizolvării angajatorului, în condițiile legii.

Cu atât mai mult, termenul de preaviz va curge după încetarea cauzei de suspendare a contractului de muncă (revenirea salariatului din concediului pentru incapacitate temporară de muncă).

Atunci când angajatorul suspectează că salariatul este în concediu pentru incapacitate temporară de muncă pentru a tergiversa încetarea raporturilor de muncă prin concediere, acesta poate sesiza Casa de Asigurări de Sănătate cu care medicul (care a eliberat certificatul medical) are încheiată convenție în vederea efectuării controlului cu privire la modalitatea de eliberare a certificatului medical în conformitate cu dispozițiile Metodologiei de control privind modul de eliberare a certificatului de concediu medical, în condițiile Ordonanței de Urgență a Guvernului  nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

Această sesizare va cuprinde în mod obligatoriu:

- denumirea angajatorului;
- datele de identificare ale acestuia;
- descrierea punctuală a cazurilor;
- copie a certificatelor de concediu medical care urmează a fi controlate;
- istoricul acordării  de concedii medicale angajatului în cauză;
- menționarea realizării stagiului de cotizare.

Dacă în urma controlului se constată că eliberarea certificatelor de concediu medical s-a făcut cu nerespectarea prevederilor legale, atunci se va aplica amenda prevăzută de lege. În plus, angajatorii plătitori de indemnizații pot verifica prezența salariaților asigurați aflați în incapacitate temporară de muncă la adresa de domiciliu sau la adresa de reședință a acestora. Atunci când persoanele aflate în incapacitate temporară de muncă refuză verificarea  prezenței în condițiile  legale, plata indemnizațiilor  încetează de la data  la care s-a constatat acest fapt.

Totuși, angajatorii trebuie să respecte prevederile Codului Muncii cu privire la interdicția concedierii salariaților aflați în concediu medical, în caz contrar decizia de concediere fiind lovită de nulitate.

Atenție! Chiar și o concediere efectuată cu respectarea prevederilor legale nu exclude posibilitatea salariaților de a apela la instanțele de judecată.

Trimiterea preavizului în timpul efectuării concediului de odihnă

În conformitate cu prevederile art. 60 lit. h din Codul Muncii, concedierea salariaților nu poate fi dispusă pe durata efectuării concediului de odihnă.

Spre deosebire de concediul pentru incapacitate temporară de muncă, atunci când contractul individual de muncă este suspendat de drept, pe durata concediului de odihnă, contractul individual se derulează normal. Astfel, notificarea privind termenul de preaviz poate fi transmisă salariatului și în perioada concediului de odihnă, cu condiția ca raporturile de muncă să nu înceteze prin concediere în timpul concediului de odihnă.

——(P)——

Lege5 Online
 vă oferă posibilitatea de a căuta orice dosar aflat în instanţă (baza ECRIS). Trebuie doar să introduceţi numărul dosarului sau numele unei părţi implicate în dosar.

Clienţii Lege5 Online
 au posibilitatea de a urmări dosare. Mai exact, puteţi să primiţi notificări pe e-mail atunci când urmează o nouă şedinţă sau când apare o decizie în dosar.

Căutaţi dosare aflate în instanţă AICI.

cau_dos_ins

Aflaţi mai multe despre Lege5 Online de AICI. De asemenea, Lege5 este disponibil şi în variantele Desktop şi Mobile.

Foto articol:
 Sxc.hu

comentarii

Despre autor  ⁄ Cătălina Cibotariu

Corporate Lawyer, Trinity Corporate Services Romania. Contact: catalinacibotariu@yahoo.com

Comentarii

 • Răspunde
  emilia
  februarie 25 2014

  daca eu am fost oerata in 2010 de ‘neo de sin lansat cu mastectomie sin drept,si am incercat sa ma pensionez pe caz de boala,astfel incit sa obtin o pensie de handicap,iar comisia care mi-a anchetat dosaru ,deesi am fost internata in fiecare luna ,si am avut450 de zile de cm.,m-au trimis inapoi la locul de munca .adica asistent medical pe ambulanta ,adica sa trag la targa cu mina aceasta in care nu pot sa tin o cana de ceai ,sa fac injectii la pacienti in casele oamenilor cu o mina bustean unflata de-mi curge apa din ea.m-am prezentat la medicul oncolog si-am intrebat eu nu mai pot sa fac injectii cu mina aceasta ,ride lumea de mine ca am cancer si ca ii tratez pe ei de o sinpla raceala sau etc.cine o asistenta cu cancer de sin .care lucreaza in sanatate iar domeniul in care lucreaza i-a asigurat ca nu se incadreaza i gr de handicap.ce trebuie sa mai fac dupa 4 ani de chin.nu mai pot ,mina mea este prea unflata ,limfedemul incontinuare.creste si mai mult am devenit obeza ,ce trebuie sa fac ,care sunt pasii pe care trebuie sai urmez de acum incolo sa ma pensionez .am 53 de ani,si28 de vechime.

 • Răspunde
  octombrie 6 2016

  Prietena mea a fost data afara prin telefon cu motiv de neadaptare dupa 4 luni de munca … cu, cotract .. dupa e odata nu a reusit sa vanda atat cat si-ar fii dorit “patroana” .. fiind singura in magazin(normal in tura erau doua persoane) … bineinteles fara nici un preaviz sau avertizare.. ce ma sfatuiti sa fac?

 • Răspunde
  ANISOARA
  martie 8 2017

  Buna ziua ,sunt administrator la o asociatie de proprietari si de doi ani de zile avem angajat un jurist consult dar adunarea generala a hotarit demiterea acestuia deoarece sumele pe care le platim pentru acesta cu titlu de salariu sunt prea mari in comparatie cu sumele recuperate de acesta.As dori sa stiu cum il putem concedia.

Scrie un comentariu