20 Februarie, 2018

Taxele şi impozitele locale vor fi majorate cu 16,05% în 2013

Conform unor surse oficiale, Guvernul a avizat majorarea taxelor şi impozitelor locale pentru anul viitor, cu până la 16,05%, rămânând însă la latitudinea autorităţilor locale dacă aplică această măsură.

În data de 3 octombrie 2012, pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice a fost afişat un proiect de hotărâre al Guvernului prin care se propunea creşterea cu 16,05% a nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitelor, taxelor locale, taxelor asimilate acestora şi amenzilor, începând cu data de 1 ianuarie 2013.

Proiectul de act normativ, prezentat cu documentele în format digital aferente, a fost retras a doua zi, pe 4 octombrie, de pe site-ul instituţiei, premierul Victor Ponta declarând că primarii vor decide dacă impozitele, taxele şi amenzile locale vor fi majorate anul viitor cu 16%, raportat la inflaţia din perioada 2010-2012

Mai mult, MFP a publicat un comunicat de presă pe pagina web prin care a anunţat că va reveni asupra propunerii legislative.

În concordanţă cu prevederile art. 292 alin. 1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, o dată la 3 ani se actualizează nivelurile impozitelor si taxelor locale.

Aceasta se realizează ţinând cont de evoluţia ratei medii a inflaţiei de la ultima indexare, prin Hotărâre de Guvern iniţiată în comun de Ministerul Finanţelor Publice şi de Ministerul Administraţiei şi Internelor. Codul Fiscal este elaborat conform normelor europene în domeniu şi orice guvern are obligaţia de a-l respecta.

În comunicat s-a atras atenţia asupra aspectului potrivit căruia, deşi art.292 alin.2 din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal prevede ca actul în discuţie sa fie aprobat până la data de 30 aprilie, Guvernul de la acea dată nu a finalizat procedura până la data limită.

În acest context, având în vedere prevederile legale racordate la cele europene şi faptul că guvernările anterioare nu şi-au respectat obligaţiile asumate, în prezent Ministerul Finanţelor Publice procedează la actualizarea proiectului de Hotărâre de Guvern, precum şi la asigurarea respectării cerinţelor legale de dialog social şi dezbatere publică.

Sursa: Mediafax

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu