Prin ordonanţa de urgenţă pentru introducerea de măsuri de debirocratizare la administraţia publică centrală, au fost aprobate şi modificări punctuale de acte normative. Ordonanţa de urgenţă nr. 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 490/2016.
Cadrul legal privind taxele extrajudiciare de timbru este dat de Legea nr. 117/1999, publicată în Monitorul Oficial nr. 321/1999, cu modificările şi completările ulterioare.
Actele de identitate
Din modificările operate, reţinem că, în ce priveşte actele de identitate, taxa extrajudicară de timbru este datorată doar la preschimbare, nu şi la eliberare.
De altfel, pentru rigurozitate, articolul care precizează serviciile scutite de această taxă a fost modificat pentru a preciza că eliberarea cărţii de identitate este scutită de taxa extrajudiciară de timbru.
Iată pentru ce anume trebuie plătită taxa extrajudiciară de timbru, în ultima formă a art. 1 din lege:
- eliberarea certificatelor de orice fel, altele decât cele eliberate de instanţe, Ministerul Justiţiei, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de notarii publici;
- preschimbarea actelor de identitate;
- eliberarea permiselor de vânătoare şi de pescuit;
- examinarea conducătorilor de autovehicule în vederea obţinerii permisului de conducere;
- înmatricularea autovehiculelor şi a remorcilor;
- alte servicii prestate de unele instituţii publice.
Actele de identitate pentru cetăţenii străini
Sunt scutite, mai nou, de taxa extrajudiciară de timbru şi serviciile de eliberare sau prelungire a valabilităţii actelor de identitate pentru cetăţenii străini.
Cazierul judiciar
Prin ordonanţa de urgenţă, eliberarea cazierului judiciar a fost, de asemenea, scutită de plata taxei extraduciare de timbru.
Cum se poate achita taxa
Taxele extrajudiciare de timbru se pot plăti prin mijloace electronice de plată, prin ordin de plată sau numerar, cu excepţia taxei prevăzute la cap. V din anexă, pentru taxele de până la 10 lei, sau prin alte mijloace de plată prevăzute de lege. Capitolul V din anexă se referă la “taxe pentru eliberarea titlurilor de proprietate asupra terenurilor dobândite în baza Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia celor pentru terenurile agricole şi forestiere”.
Lista cuprinzând taxele extrajudiciare de timbru
Prevăzută în Anexa la lege, Lista a suferit modificări, prin efectul ordonanţei de urgenţă.
Abrogări. Astfel, au fost abrogate taxele pentru:
- eliberarea de către organele administratiei publice centrale şi locale, de alte autorităţi publice, precum şi de instituţii de stat, care, în exercitarea atribuţiilor lor, sunt în drept să certifice anumite situaţii de fapt, a certificatelor, adeverinţelor şi a oricăror alte înscrisuri prin care se atestă un fapt sau o situaţie, cu excepţia acelor acte pentru care se plăteşte o altă taxă extrajudiciară de timbru mai mare;
- eliberarea certificatelor de proprietate asupra animalelor, pe cap de animal, pentru animale sub 2 ani şi pentru animale peste 2 ani;
- eliberarea, la cerere, a certificatelor medico-legale şi a altor certificate medicale folosite în justiţie;
- eliberarea, la cerere, a certificatelor de cazier judiciar;
- înregistrarea, la cerere, în actele de stare civilă a desfacerii căsătoriei;
- transcrierea, la cerere, în registrele de stare civilă române, a actelor de stare civilă întocmite de autorităţile straine;
- reconstituirea şi întocmirea ulterioară, la cerere, a actelor de stare civilă;
- eliberarea altor certificate de stare civilă în locul celor pierdute, sustrase, distruse sau deteriorate;
- viza anualăa carnetelor de identitate ale cetăţenilor străini şi ale persoanelor fără cetăţenie;
- eliberarea sau viza anuală a permiselor de pescuit.
Modificări. Se datorează taxa extrajudiciară de timbru pentru certificarea (transcrierea) transmisiunii proprietăţii asupra animalelor, pe cap de animal, în bilete de proprietate pentru animalele peste 2 ani.
Tot ca modificări în Lista anexă la lege semnalăm că se plăteşte taxa extrajudiciară de timbru pentru preschimbarea actelor de identitate pentru cetăţeni români, precum şi înscrierea menţiunilor privind schimbarea domiciliului sau a reşedinţei cetăţenilor români.
Ai nevoie de Legea nr. 117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbru? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!