24 August, 2017

Taxarea veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală

Activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului Civil precum şi a contractelor de agent, activitatea de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară.

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 938/30.12.2011 a fost publicată OUG nr. 125/27.12.2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal. Astfel, în materia regimului fiscal aplicat impozitului pe venit, la categoria veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală, activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului Civil precum şi a contractelor de agent, activitatea de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară, au fost reglementate următoarele aspecte:

  1. Începând cu 1 ianuarie 2012, plătitorii persoane juridice sau alte entităţi care conduc evidenţa contabilă au obligaţia să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul statului, impozit prin reţinere la sursă sub forma plăţilor anticipate pentru următoarele categorii de venituri obţinute din:
  • - drepturi de proprietate intelectuală;
  • - activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului Civil precum şi a contractelor de agent;
  • - activitatea de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară,
  • - venituri obţinute de o persoană fizică dintr-o asociere cu o persoană juridică plătitoare de impozit pe venit microîntreprindere.
  1. Calculul impozitului se face prin aplicarea cotei de 10% la venitul brut din care se deduc contribuţiile sociale obligatorii.
  1. Pentru veniturile obţinute de persoana fizică din asociere, calculul impozitului se face prin aplicarea cotei de 3% la veniturile ce revin acesteia.

Temeiul legal

Despre autor  ⁄ Maria Bălăşescu

Maria Bălăşescu este expert contabil. Site: http://www.contabilii.ro Contact: contact@contabilii.ro

Fara comentarii

Scrie un comentariu