25 Februarie, 2018

Taxa pentru radio şi TV în cazul persoanelor juridice

O recentă soluţie pronunţată în instanţă a admis că numai persoanele juridice care deţin efectiv aparate de radio sau TV trebuie să plătească taxa pentru serviciul public de radiodifuziune şi pentru serviciul public de televiziune.

● Curtea de Apel Cluj a rejudecat acţiunea în contencios administrativ formulată de o societate comercială în contradictoriu cu pârâtul Guvernul României şi intervenienta Societatea Română de Radiodifuziune, prin care reclamanta a solicitat anularea prevederilor cuprinse în art. 3 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 977 din 22 august 2003 privind taxa pentru serviciul public de radiodifuziune şi anularea prevederilor cuprinse în art. 3 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 978 din 22 august 2003 privind taxa pentru serviciul public de televiziune.

Reclamanta a arătat în esenţă că prin actele normative contestate s-a stabilit că societăţile comerciale cu sediul în România au obligaţia de a plăti pentru sediul social o taxă lunară pentru serviciul public de radiodifuziune şi televiziune, indiferent dacă sunt sau nu beneficiare ale unor astfel de servicii.

Obligativitatea plăţii taxelor pentru serviciul public de radio şi televiziune ar trebui instituită doar în sarcina persoanelor juridice care deţin efectiv aparate radio sau TV, ceea ce de altfel rezultă şi din prevederile art. 40 alin. (3) din Legea nr. 41/1994, precum şi ale art. 40 alin. (2) din Legea finanţelor publice (Legea nr.500/2002).

Prin Sentinţa civilă nr.185 din 27.04.2010, Curtea de apel Cluj a admis acţiunea reclamantei şi, în consecinţă:

- a dispus anularea prevederilor cuprinse în art. 3 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr.977/2003 din 22 august 2003 şi a art. 3 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr.978/2003;

- a respins cererea de intervenţie formulată de Societatea Română de Radiodifuziune.

● Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de contencios administrativ şi fiscal a examinat recursurile declarate de Guvernul României şi Societatea Română de Radiodifuziune împotriva Sentinţei civile nr. 185 din 27 aprilie 2010 a Curţii de Apel Cluj – Secţia comercială şi contencios administrativ şi fiscal. ICCJ a respins recursurile prin Decizia nr.607, irevocabilă, din 3 februarie 2011.

Cele două soluţii au fost publicate în Monitorul Oficial nr. 318 din 9 mai 2011.

*

- H.G. nr. 977/2003, la art.3 alin.2 prevede:

“Persoanele juridice cu sediul în România, inclusiv filialele acestora, precum şi sucursalele şi celelalte subunităţi ale lor fără personalitate juridică şi sucursalele sau reprezentanţele din România ale persoanelor juridice străine, au obligaţia să plătească o taxă lunară pentru serviciul public de radiodifuziune.”

- H.G.nr. 978/2003, la art.3 alin.2 prevede:

“Persoanele juridice cu sediul în România, inclusiv filialele acestora, precum şi sucursalele şi celelalte subunităţi ale lor fără personalitate juridică şi sucursalele sau reprezentanţele din România ale persoanelor juridice străine, au obligaţia să plătească o taxă lunară pentru serviciul public de televiziune.

- Legea nr.41/1994, cu modificările şi completările ulterioare, privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, la art.40 alin. 3 prevede:

“Persoanele juridice cu sediul în România, inclusiv filialele, sucursalele, agenţiile şi reprezentanţele acestora, precum şi reprezentanţele din România ale persoanelor juridice străine, au obligaţia să plătească o taxă pentru serviciul public de radiodifuziune şi o taxă pentru serviciul public de televiziune, în calitate de beneficiari ai acestor servicii.”

Despre autor  ⁄ Eugen Staicu

Eugen Staicu este redactor colaborator la LegeStart.ro. Contact: legestart@indaco.ro.

Fara comentarii

Scrie un comentariu