22 Februarie, 2018

Taxa judiciară de timbru s-a majorat în medie de 4,5 ori. Ce declară Ministerul Justiţiei?

Într-un material publicat ieri pe Legestart.ro au fost prezentate noile reglementări referitoare la majorarea taxelor judiciare de timbru, după ce Guvernul a aprobat miercuri ordonanţa de urgenţă lansată de Ministerul Justiţiei. Oficialii din minister au venit cu precizări suplimentare referitoare la acest subiect, specificând că în medie a existat o majorare a taxelor fixe de 4,5 ori.

* Cum se modifică tarifele pentru plata taxei judiciare de timbru?

Potrivit comunicatului de presă emis de Ministerul Justiţiei,  au fost simplificate formalităţile premergătoare depunerii cererii de chemare în judecată, prin eliminarea timbrului judiciar, ce era accesoriu taxei judiciare de timbru, care are în acest moment valori modice de 0,15 lei; 0,50 lei, 1 leu, 3 lei; 5 lei şi a cărui achiziţionare presupunea un efort suplimentar din partea justiţiabililor şi a avocaţilor. 

De asemenea, a fost redus numărul categoriilor de taxe fixe de la 15 la 5 categorii. 

Prin ordonanţa de urgenţă adoptată zilele trecute, Ministerul Justiţiei a urmărit şi actualizarea taxelor judiciare fixe şi corelarea lor cu costurile reale ale procesului judiciar, în condiţiile în care cele mai multe dintre taxele fixe aveau un cuantum foarte mic, stabilit la nivelul anului 1997, cu o ultimă indexare în anul 2010 (exemple: 4 lei pentru cererea de recuzare sau de strămutare; 10 lei pentru ordonanţă preşedinţială; 19 lei acţiunea în grăniţuire). 

Oficialii consideră că aceste taxe fixe au fost majorate astfel încât veniturile obţinute să acopere, chiar dacă doar parţial, dar în mod real, costurile unui proces, având însă grijă ca taxele să rămână la un nivel corespunzător situaţiei economice generale, să nu împovăreze justiţiabilul şi să nu constituie o piedică în exercitarea liberului acces la justiţie.  

Ca nivel de creştere, în medie a existat o majorare a taxelor fixe de 4,5 ori. În mod cu totul izolat a existat o creştere mai mare, ca de exemplu pentru cererea de recuzare sau de strămutare (unde taxa a crescut de la 4 la 100 lei), dar această creştere a avut în vedere  particularitatea acestor cereri şi evitarea tendinţei de a fi folosite ca mijloc de tergiversare a litigiului. 

Au fost însă prevăzute, pentru aceste cazuri, mecanisme de reglare atunci când astfel de cereri se dovedesc justificate (se restituie ½ din taxă dacă judecătorul se abţine sau dacă cererea de recuzare sau de strămutare este admisă). 

Taxa fixă aplicabilă cu caracter general a crescut de la 8 lei la 20 de lei. 

În paralel cu majorarea taxelor fixe dar spre deosebire de aceste, actul normativ a prevăzut diminuarea taxelor stabilite procentual în funcţie de valoarea obiectului cererii, al căror cuantum era considerabil. S-a realizat, astfel, echilibrarea sistemului general de taxare.

 Alte modificări aduse prin ordonanţa de urgenţă se referă la:  

    • creşterea numărului de situaţii în care se restituie taxa judiciară de timbru şi reglementarea  procedurii şi a competenţei de soluţionare a cererilor de restituire;
    • instituirea unui sistem mai echilibrat de sancţionare în cazul unor acţiuni cu mai multe capete de cerere insuficient timbrate;
    • stabilirea unor norme de competenţă şi procedură pentru valorificarea creanţelor statului sau ale bugetelor locale. 

Potrivit actului normativ, anumite categorii de venituri – precum sumele realizate din cheltuielile judiciare avansate de stat pentru desfăşurarea proceselor penale care sunt suportate de părţi sau de alţi participanţi la proces, impozitul pe veniturile realizate din activităţi desfăşurate de avocaţi, notari publici şi executori judecătoreşti – se vor evidenţia unitar, permiţând o evaluare transparentă a încasărilor şi cheltuielilor publice ale sistemului. 

Începând cu data de 1 ianuarie 2014, din sumele încasate din taxele judiciare de timbru, cota care se virează la bugetul de stat pentru instanţele de judecată va fi de 45%, faţă de 30%, cât revine în prezent. 

Află mai multe despre acest subiect din articolul TAXA judiciară de timbru se majorează! Cât vom plăti în plus pentru cererile depuse în instanţe? 

Sursa: Ministerul Justiţiei

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu