14 Decembrie, 2019

STUDIU: Libertatea este în scădere la nivelul întregii lumi

Potrivit unui studiu realizat de Freedom House, în 2013, pentru al optulea an consecutiv, din ce în ce mai multe ţări au înregistrat un declin la nivelul drepturilor politice şi cetăţeneşti. Astfel, raportul „Freedom in the World” arată că 35% din populaţia globală, repartizată în 25% din totalul formelor de guvernare actuale, trăieşte în ţări cu sisteme non-democratice.

Nu s-a înregistrat nicio schimbare semnificativă în ţările cu conduceri autoritare, cum sunt Rusia, China, Iran sau Venezuela, care, de 30 de ani, se opun democraţiei.” arată Arch Puddington, vicepreşedinte al organizaţiei Freedom House, citat de The Atlantic.

Totodată, deşi numărul democraţiilor a crescut, anul trecut s-au petrecut transformări importante, care afectează grav drepturile politice şi civile ale cetăţenilor din ţări precum Mali, Ucraina sau Republica Central-Africană.

107a35095Sursa foto: The Atlantic

Dintre cele 195 de state analizate, doar 88 se bucură de îndeplinirea condiţiilor de libertate, în vreme ce 59 de ţări sunt catalogate drept “parţial libere”, iar 48 sunt catalogate drept “ne-libere.” Potrivit acestei clasificări, România face parte din categoria ţărilor  ”libere”, asemenea ţărilor europene.

Evaluarea gradului de libertate s-a făcut în urma analizării mai multor criterii legate de drepturile civile şi cele politice, care vizează procesul electoral, pluralismul politic, funcţionarea sistemului de guvernare, libertatea de expresie şi de credinţă etc..

Sursa: Think Outside The Box

comentarii

Despre autor  ⁄ De Weekend

Un efort comun al redacţiei de a găsi informaţii interesante, cu subiecte atrăgătoare, potrivite pentru un weekend relaxant. Vorbim despre educaţie, sănătate, mediu, evenimente şi orice altceva.

Fara comentarii

Scrie un comentariu